14 iunie 2024
Chisinau
Social

Consumatorii de gaze vor achita aproape de trei ori mai mult ca până acum

Loading
Social Consumatorii de gaze vor achita aproape de trei ori mai mult ca până acum
Consumatorii de gaze vor achita aproape de trei ori mai mult ca până acum
btv.md

Așadar, începând cu 1 noiem­brie curent, cetățenii vor plă­ti 10,26 de lei pentru un metru cub de gaz, în loc de 4,22 cât a fost până în prezent.  Cu tot cu TVA, tariful va ajunge la 11 lei și 8 bani. Prețul însă nu este final. ANRE urmează să analizeze, până la sfârșitul acestei luni, dacă for­mula de calcul a fost respectată de către SA „Moldovagaz”. Direc­torul ANRE, Ștefan Creangă, mai spune că tariful ar putea fi modi­ficat odată cu scăderea prețului pe piața mondială, dar și că aces­ta nu va depăși 10 lei per metru cub.

Cifrele nu îi bucură deloc pe oameni, care spun că le este frică de facturile care vor veni pentru perioada rece a anului. „E chiar foarte mult. Noi, pensionarii, supraviețuim, dar dacă nu lucrăm, în genere nu putem trăi”, ni se plânge o chișinăuiancă.

Expertul economic Veaceslav Ioniță consideră că după aproba­rea acestui tarif vor urma majorări de prețuri și în alte sectoare, dar și că anul viitor prețul de achiziție ar putea fi mai mic. Calculele fă­cute de expert arată că această majorare va afecta 60 la sută din populație.

Acum câteva zile, CNSM a emis o declarație prin care a subliniat că criza energetică nu trebuie să aibă în nici un fel influență asu­pra nivelului de trai al populației și trebuie abordată inclusiv din punct de vedere al impactului social.

Sindicaliștii consideră necesar ca, în cazul majorării tarifului la gaze naturale, să fie amendat Co­dul fiscal al R. Moldova în vede­rea scutirii de TVA la gaze natu­rale şi gaze lichefiate atât la cele importate, cât şi la cele livrate pe teritoriul Republicii Moldova, pre­cum şi la serviciile de transport şi de distribuţie a gazelor naturale, fapt care ar reduce cu 8% impac­tul majorării tarifului.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand