27 iulie 2024
Chisinau
Auto

Consideri sistemul de navigaţie o opţiune utilă în maşină?

Loading
Auto Consideri sistemul de navigaţie o opţiune utilă în maşină?
Consideri sistemul de navigaţie o opţiune utilă în maşină?
navigare-auto

Foto: ford.ro

Până nu demult, sistemele de navigaţie integrate erau opţiuni care se regăseau doar pe clasele de lux, însă acum lucrurile s-au schimbat semnificativ. Nu doar că navigaţia a devenit disponibi­lă pe modele de clasă compactă sau chiar de clasă mică, însă ea este oferită acum, la anumite modele, pentru doar câteva sute de euro.

 

 

Este sistemul de navigaţie important?

 

Pentru a putea trata acest subiect dintr-o poziţie echidistantă trebuie să menţionăm că un sistem de navigaţie aduce şi alte beneficii decât simpla na­vigaţie. În primul rând, ecranul cu care vine este unul color, mai mare decât în mod normal şi, de cele mai multe ori, el este tactil. Asta aduce avantaje când vine vorba de acţionarea comenzilor, dar şi din punct de vedere al designului. Orice interior arată mai bine cu un ecran color de mari dimensiuni şi o grafică pe măsură. Mai mult, sistemul de naviga­ţie aduce, de obicei, o conectivitate su­perioară faţă de sistemul standard. El permite conectarea unui telefon mobil prin Bluetooth, permite transferul de muzică, dar şi posibilitatea de a prelua un apel prin interfaţa maşinii, fără a ac­cesa fizic telefonul. Conectivitatea mer­ge, de obicei, şi mai departe, pentru că, de cele mai multe ori există conectori USB care permit încărcarea telefonului sau conectarea unui iPod strict pentru sursă de muzică.

La anumite modele mai scumpe, sistemul de navigaţie încorporează un hard-disk pe care poţi copia muzica ta direct de pe o sursă externă, ceea ce fa­cilitează extrem de mult modul în care asculţi muzica preferată la volan.

 

Navigaţie integrată sau telefon inteligent?

 

Totuşi, mulţi dintre voi puteţi spune că, acum, oricine are un telefon mobil inteligent cu aplicaţii de navigare. Co­rect! Însă acestea nu pot fi controlate di­rect prin interfaţa maşinii, ecranul este limitat ca dimensiuni, iar interiorul va fi străbătut mereu de cabluri inestetice care trebuie să încarce constant telefo­nul. Iar când părăseşti maşina trebuie să desfaci ventuza, să o ascunzi în tor­pedo, ceea ce nu este pe plăcul tuturor. Singurul aspect favorabil sistemului cu telefon mobil este că, în general, aplica­ţiile sunt mult mai repede actualizate decât sistemele pe care le găsim în ma­şină. De aceea, hărţile pot fi mai exacte în anumite situaţii. În această categorie putem include şi sistemele de navigaţie dedicate, însă acestea pierd din ce în ce mai mult teren, în special în defavoarea telefoanelor mobile inteligente, care pot face acelaşi lucru fără costuri supli­mentare.

 

Care este alegerea optimă?

 

În cazul în care vrei să îţi cumperi o maşină de clasă superioară, şi aici ne re­ferim cel puţin la clasa medie, este mo­mentul în care poţi să alegi un sistem de navigaţie integrat. Acesta va aduce un plus de rafinament pentru interior, iar integrarea acestuia îţi va face viaţa la volan mult mai uşoară şi mai plăcută. Pentru o soluţie mai ieftină, telefonul mobil inteligent poate reprezenta vari­anta ideală.

 

Totuşi, un sistem de navigaţie inte­grat rămâne recomandarea noastră. Dacă ţi-l poţi permite, nu mai sta pe gânduri. El înseamnă mai mult decât o simplă rutare prin trafic.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand