Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Compensarea concediilor de odihnă nefolosite
Sunt angajat la o întreprindere individuală de mai mult de opt ani, iar concediul anual de odihnă nu mi-a fost acordat niciodată. Doresc să aflu: dacă voi demisiona, pentru ce perioadă pot solicita compensația pentru concediile nefolosite?
Victor Gladcov, Chișinău
Acordarea concediului de odihnă anual constituie o garanție constituțională ce rezultă din art. 43 alin. (2) din Constituție. Dreptul la concediul de odihnă anual, potrivit art. 112 din Codul muncii, nu poate fi obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări. Orice înțelegere prin care se renunță, total sau parțial, la acest drept este nulă. În acest context, neacordarea concediului anual constituie o încălcare a legislației muncii, care atrage după sine răspundere conform art. 55 din Codul contravențional. În caz de încetare a contractului individual de muncă, art. 119, alin. (1) din Codul muncii dispune că salariatul are dreptul la compensarea tuturor concediilor de odihnă anuale nefolosite.
Concediul anual poate fi divizat în părţi
După ce am folosit 14 zile din concediul anual, am solicitat să-mi fie acordat pe părți, la necesitate, concediul nefolosit, deoarece am unele probleme familiale. Angajatorul a refuzat, pe motiv că nu ar avea astfel de drepturi. Ce prevede legea în acest sens?
Anatol Tabarcea, Basarabeasca
Concediul de odihnă se acordă anual conform programării prevăzute la art.116 din Codul muncii. La programarea concediilor de odihnă anuale se tine cont atât de dorinţa salariaţilor, cât şi de necesitatea asigurării unei bune funcţionări a unităţii. Programarea concediilor de odihnă anuale este obligatorie atât pentru angajator, cât şi pentru salariat. Mai mult decât atât, angajatorul, potrivit art. 118, alin. (1) din Codul muncii, are obligaţia de a lua măsurile necesare pentru ca salariații să folosească concediile de odihnă în fiecare an calendaristic. Legislația nu precizează cazurile în care angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă anual pe părți.
În această ordine de idei, art. 115, alin. (5) din Codul muncii dispune că concediul de odihnă anual poate fi acordat integral sau, în baza unei cereri scrise a salariatului, poate fi divizat în părţi, una dintre care va avea o durată de cel puţin 14 zile calendaristice. Divizarea concediului anual în părți nu exclude acordarea acestuia conform programării. Or, programarea, în cazurile respective, trebuie să prevadă divizarea în părți a concediului, adică durata și perioadele de acordare a fiecărei părți de concediu.