28 martie 2024
Chisinau
Social

Comitetul Confederal al CNSM a aprobat hotărâri ancorate în realitățile curente

Loading
Social Comitetul Confederal al CNSM a aprobat hotărâri ancorate în realitățile curente
Comitetul Confederal al CNSM a aprobat hotărâri ancorate în realitățile curente
Vocea poporului

Întruniți în ședință plenară pe 2 martie curent, membrii Comitetului Confederal al CNSM au dez­bătut mai multe chestiuni incluse în ordinea de zi și au aprobat ho­tărâri care vizează activitatea co­tidiană a sindicatelor, relațiile cu organismele internaționale, dar și unele subiecte ce țin de perspectiva mișcării sindicale.

În debutul ședinței, Igor Zubcu, președintele Comitetului Confederal al CNSM, a felicitat-o pe Ecaterina Manastîrschi cu ocazia alegerii în funcția de președinte al Federației „Sindindcomservice” pe perioada mandatului funcției predecesorului, ea fiind votată și ca membru al Comitetului Confederal.

Înainte de a trece la examinarea chestiu­nilor de pe ordinea de zi, președintele Igor Zubcu a solicitat un moment de reculegere în memoria eroilor căzuți în războiul de la Nistru, care a început la 2 martie 1992.

Prima chestiune din ordinea de zi, care a generat discuții, a fost cu privire la Regula­mentul de organizare a Spartachiadei a VI-a a CNSM. La ședință a fost invitată și Larisa Popova, vicepreședinte al CNOS, dânsa ve­nind cu unele propuneri și sugestii din poziția unui sportiv profesionist.

Membrii Comitetului Confederal au apro­bat chestiunile prezentate de Lilia Franț, vicepreședinte al CNSM, privind realizarea propunerilor înaintate în cadrul Consiliului General al CNSM din 3.11.2022 și cu privire la convocarea următoarei ședințe a Consiliului General, care va avea loc pe 6 aprilie a. c.

Comitetul Confederal a mai audiat un ra­port prezentat de Polina Fisticanu, șefa De­partamentului protecție social-economică al CNSM, și a aprobat o hotărâre privind formu­larea unei propuneri din partea sindicatelor, sub forma unui proiect de lege, în vederea asigurării realizării dreptului la pensiona­re anticipată persoanelor care au activat în condiții deosebite de muncă. Esența acestei propuneri este de a reduce perioada de coti­zare de la 34 de ani până la 29 de ani, pentru ca persoanele vizate să poată ieși la pensie cu cinci ani mai devreme.

Din chestiunea cu privire la activitatea In­spectoratului Muncii al Sindicatelor în anul 2022, putem nota faptul că în anul trecut, în urma controalelor efectuate la entitățile economice, au fost întocmite 291 de procese verbale pentru 8825 de abateri de la normele în vigoare. 93% din abateri vizează securita­tea și sănătatea în muncă.

Membrii Comitetului Confederal au mai aprobat propunerile CNSM de modificare și completare a Codului muncii, printre cele mai importante fiind solicitarea către Guvern și Ministerul Muncii și Protecției Sociale de a se coordona în mod obligatoriu proiecte­le actelor normative din domeniul muncii și protecției sociale cu Comisia națională pen­tru consultări și negocieri colective și de a asigura activitatea în continuare a grupului tripartit (Guvern, Sindicate, Patronate) sub egida ministerului de resort.

Comitetul Confederal a mai discutat și aprobat chestiuni organizatorice și privind relațiile cu organisme internaționale cu care CNSM are relații de conlucrare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand