Atunci când ai o maşină pentru mai mult timp este inevitabil ca să nu ajungi la un moment în care aceasta să aibă probleme. Unul dintre cele mai deranjante simptome este atunci când, în timpul rulării, simţi vibraţii care vin dinspre compartimentul motor sau punţile maşinii. Problema poate fi una simplă şi relativ ieftin de rezolvat sau destul de complexă şi să implice costuri mari pentru reparaţie. Aşadar, iată cinci posibile cauze din care maşina ta vibrează în timpul mersului.
1. Cea mai rară problemă din cauza căreia maşina poate vibra este motorul. Dacă acesta nu primeşte suficient aer, carburant sau aprinderea nu este suficient de bună, atunci el poate să transmită această vibraţie în toată maşina. Dacă simţiţi că motorul nu merge rotund, acceleraţia este slabă, motorul se îneacă peste anumite turaţii sau maşina merge bine o vreme după care începe să tremure, este foarte posibil ca vibraţiile să apară de la motor. Cel mai simplu este să verificaţi bujiile, filtrul de aer şi cel de carburant sau să mergeţi la un mecanic pentru un diag-nostic clar.
2. Toate automobilele au componente rotative care sunt fabricate în limite foarte mici pentru a funcţiona corect. Dacă una dintre punţi este chiar şi uşor deformată, atunci aceasta poate produce vibraţii în toată maşina. În acest caz, vibraţiile se intensifică odată cu creşterea vitezei de rulare. Astfel de probleme pot apărea în urma unui accident mai grav sau a unui şoc produs la rulare (groapă extrem de mare). De aceea, este important să verificaţi la un service dacă există lovituri la una din punţi.
3. Vibraţiile se intensifică atunci când acţionaţi frâna și sunt mai puternice la viteze ridicate? Atunci, este destul de sigur că discurile de frână sunt ovalizate. În unele cazuri, ele pot fi rectificate, însă cea mai sigură rezolvare este schimbarea lor, împreună cu plăcuţele de frână.
4. O altă problemă care apare destul de des este deformarea jantelor. Acest lucru se întâmplă din cauza gropilor din carosabil şi al materialelor proaste din care sunt fabricate jantele, în special cele de marcă necunoscută aftermarket. Pentru remedierea problemei, trebuie să mergeţi la o vulcanizare care îndreaptă jante.
5. Alt motiv pentru apariţia vibraţiilor este datorat anvelopelor. În general, dacă acestea sunt de proastă calitate, se deformează în timp sau se uzează neregulat şi produc vibraţii la rularea cu anumite viteze. În acest caz, echilibrarea roţilor la vulcanizare nu rezolvă complet problema.
Motivele pentru care o maşină poate să vibreze în timpul mersului sunt multiple, iar în caz că eşti nesigur cu ceea ce se întâmplă, este cel mai bine să mergi la un service auto sau în primă fază la o vulcanizare pentru a depista problema. În general, apariţia vibraţiilor la o maşină antrenează în timp alte defecte. Aşadar, este bine să rezolvi cât mai repede problema.