Chiar dacă obținerea permisului de conducere nu este la îndemâna oricui, alegerea mașinii potrivite pentru primii ani de șofat este cea mai importantă decizie a unui șofer începător.
Nu îți cumpăradin prima o mașină nouă!
O primă recomandare ar fi evitarea optării pentru un autoturism nou deoarece lipsa de experiență în șofat poate genera o depreciere rapidă a exemplarului și implicit scăderea vertiginoasă a valorii la revânzare. Se știe că o mașină nouă se depreciaza masiv în primul an de exploatare, iar o utilizare necorespunzătoare poate genera investirea unor sume mari de bani pentru eventualele reparații: lovituri ale caroseriei, deteriorarea kitt-ului de ambreiaj prin patinare excesiva, dislocări ale unor subansamble din cutia de viteze, creșterea consumului de carburant etc.
Astfel pentru a evita pierderea unor sume importante de bani este recomandată utilizarea în primul an de șofat a unui autoturism la mâna a doua. Mai mult, conducerea fără emoții a unei mașini mai vechi, dar într-o stare tehnică satisfăcătoare, formează stilul de șofat al începătorului, dezvoltă abilitațile pentru un condus eficient și mai ajută la asimilarea unor noțiuni mecanice: cum se schimbă o roată, un bec ars etc. În plus investiția este mult mai mică la cumpărarea unui autoturism second hand, iar deprecierea va fi insignifiantă după încă un an, la o eventuală revânzare.
Oferta de mașini la mana a doua este generoasă, iar alegerea se poate face în primul rând după buget și apoi după alte preferințe personale.
Alege o mașină din clasa mică și “netunată”!
Tot ca o recomandare pentru începători ar fi alegerea unui autoturism de dimensiuni reduse (clasă mică) din plaja de preț 1.000 EUR – 3.000 EUR, însă mașini nu mai vechi de 10 ani. Pentru începătorii care pot investi o sumă mai mare în prima lor mașină se recomandă orientarea către exemplare cotate între 3.000 EUR – 4.000 EUR, mai adecvate din punct de vedere tehnic și care pot fi utilizate mai mulți ani.
Un alt sfat esențial pentru începători este evitarea cumpărării unei mașini “tunate” care dezvoltă o putere excesivă. Aceste mașini mai puternice sunt mai greu de controlat în situații limită de către șoferii fără experiență și în plus pot imprima un stil de condus agresiv. Prin urmare șoferul aflat la început de drum ar trebui să se orienteze către o mașină second hand de maximum 90 CP, o putere suficientă pentru primii ani de șofat.
Firesc că trebuie luată în calcul și starea tehnică a mașinii.
Voi, șoferii cu experiență, ce recomandări aveți pentru începători?