Este bine de ştiut că jantele din aliaj au un rol deosebit de important în materie de siguranţă la rulare, asta chiar dacă mai sunt încă mulţi şoferi care le consideră doar un accesoriu estetic. Aflaţi în cele ce urmează în ce fel influenţează jantele din aliaj comportamentul maşinii şi cum ar trebui ele întreţinute…
În ultimii ani, producţia de jante din aliaj a avut o evoluţie spectaculoasă şi într-un timp relativ scurt mai toţi constructorii de automobile le-au introdus ca echipament standard. Mai mult, în zilele noastre oferta de jante din aliaj este deosebit de variată şi adaptată pentru orice tip de buget. Şi cu toate acestea, motivul principal pentru care sunt preferate jantele din aliaj este încă unul pur estetic, aspectele tehnice căzând pe un plan secundar.
Chiar dacă sunt mai scumpe prin comparaţie cu clasicele jante din oţel, cele din aliaj oferă o serie de avantaje. Astfel pe lângă un aport la nivel estetic, jantele din aliaj au o precizie de fabricaţie net superioară şi o durabilitate mult mai bună. Un alt mare avantaj al jantelor din aliaj este greutatea redusă ceea ce ajută atât demarajul, cât şi frânarea, precum şi stabilitatea în curbe. Iar datorită conductivităţii termice superioare a aliajului, acest tip de jante asigură o răcire mai rapidă şi eficientă a roţii şi implicit a componentelor sistemului de frânare.
Din punct de vedere constructiv, jantele din aliaj se aleg după sistemul de prindere (numărul de persoane), după dimensiuni şi nu în ultimul rând în funcţie de bugetul disponibil. Însă se recomandă folosirea jantelor din aliaj mai ales în anotimpul cald, iar cele din oţel în sezonul hibernal. Mai este bine de ştiut că designul jantei din aliaj este rezultatul unor calcule amănunţite pentru obţinerea unui raport avantajos între durabilitate, eficientă la frânare, greutate şi preţul de achiziţie. Însă ca în orice subramură a pieţei accesoriilor auto există şi jante contrafăcute, atractive la preţ însă destul de periculoase în privinţa siguranţei. Astfel se impune ca în momentul alegerii unui set de jante din aliaj să fie verificată provenienţă acestora, gradul de uzură (dacă nu sunt noi), dacă specificaţiile tehnice respectă recomandările constructorului maşinii şi dacă sunt omologate de către RAR.
Mai trebuie ţinut cont de faptul că jantele din aliaj necesită o îngrijire specială… Specialiştii recomandă ca periodic să fie curăţate de impurităţi, doar cu apă şi săpun ori cu produse profesionale. Şi pe cât posibil trebuie evitate soluţiile cu particule abrazive care pot distruge straturile superioare ale jantei. Un alt sfat ar fi curăţarea jantelor mai ales în sezonul hibernal, deoarece sarea şi materialele antiderapante pot coroda lacul protector al acestora.