18 mai 2024
Chisinau
Auto

Ce ar trebui să ştim despre jantele din aliaj

Loading
Auto Ce ar trebui să ştim despre jantele din aliaj
Ce ar trebui să ştim despre jantele din aliaj
jante-aliaj

Foto: ford.ro

Este bine de ştiut că jantele din aliaj au un rol deosebit de impor­tant în materie de si­guranţă la rulare, asta chiar dacă mai sunt încă mulţi şoferi care le consideră doar un accesoriu estetic. Aflaţi în cele ce urmează în ce fel influenţează jantele din aliaj comportamen­tul maşinii şi cum ar trebui ele întreţinute…

 

În ultimii ani, producţia de jante din aliaj a avut o evoluţie spectaculoasă şi în­tr-un timp relativ scurt mai toţi constructorii de automo­bile le-au introdus ca echipa­ment standard. Mai mult, în zilele noastre oferta de jante din aliaj este deosebit de va­riată şi adaptată pentru orice tip de buget. Şi cu toate aces­tea, motivul principal pentru care sunt preferate jantele din aliaj este încă unul pur estetic, aspectele tehnice că­zând pe un plan secundar.

Chiar dacă sunt mai scum­pe prin comparaţie cu clasi­cele jante din oţel, cele din aliaj oferă o serie de avanta­je. Astfel pe lângă un aport la nivel estetic, jantele din aliaj au o precizie de fabricaţie net superioară şi o durabi­litate mult mai bună. Un alt mare avantaj al jantelor din aliaj este greutatea redusă ceea ce ajută atât demarajul, cât şi frânarea, precum şi stabilitatea în curbe. Iar da­torită conductivităţii termice superioare a aliajului, acest tip de jante asigură o răcire mai rapidă şi eficientă a roţii şi implicit a componentelor sistemului de frânare.

Din punct de vedere con­structiv, jantele din aliaj se aleg după sistemul de prin­dere (numărul de persoa­ne), după dimensiuni şi nu în ultimul rând în funcţie de bugetul disponibil. Însă se recomandă folosirea jan­telor din aliaj mai ales în anotimpul cald, iar cele din oţel în sezonul hibernal. Mai este bine de ştiut că designul jantei din aliaj este rezulta­tul unor calcule amănunţite pentru obţinerea unui raport avantajos între durabilitate, eficientă la frânare, greutate şi preţul de achiziţie. Însă ca în orice subramură a pie­ţei accesoriilor auto există şi jante contrafăcute, atractive la preţ însă destul de peri­culoase în privinţa siguran­ţei. Astfel se impune ca în momentul alegerii unui set de jante din aliaj să fie veri­ficată provenienţă acestora, gradul de uzură (dacă nu sunt noi), dacă specificaţiile tehnice respectă recoman­dările constructorului maşi­nii şi dacă sunt omologate de către RAR.

Mai trebuie ţinut cont de faptul că jantele din aliaj ne­cesită o îngrijire specială… Specialiştii recomandă ca periodic să fie curăţate de impurităţi, doar cu apă şi să­pun ori cu produse profesio­nale. Şi pe cât posibil trebuie evitate soluţiile cu particule abrazive care pot distruge straturile superioare ale jan­tei. Un alt sfat ar fi curăţarea jantelor mai ales în sezonul hibernal, deoarece sarea şi materialele antiderapante pot coroda lacul protector al acestora.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand