
Foto: ziare.com
Numărul crescând de conflicte de pe glob a dus la un declin al calității vieții în orașele lumii în ultimii cinci ani, indică o anchetă ale cărei date au fost difuzate zilele trecute de către agenția DPA, scrie Agerpres.
Începând din 2009, nivelul mediu al calității vieții pe glob a scăzut, „subliniind faptul că ultimii cinci ani s-au caracterizat printr-o creștere a tulburărilor”’, potrivit unei anchete efectuate de The Economist Intelligence Unit (EIU). Potrivit acestei surse, 51 din cele 140 de orașe monitorizate au coborât în clasamentul privind calitatea vieții, care se referă la stabilitate, sănătate, cultură și mediu, educație și infrastructură. Printre orașele respective figurează Kiev (Ucraina), Tripoli (Libia) și Damasc (Siria), care au suferit un declin semnificativ.
Conflictele sunt responsabile pentru multe din cele mai puternice declinuri, estimează EIU. În opinia acesteia, conflictele recente din Ucraina și Orientul Mijlociu au subliniat declinul continuu la un deceniu după evenimentele destabilizatoare începând cu războiul din Irak până la Intifada palestiniană și Primăvara arabă. De asemenea, potrivit EIU, instabilitatea restrânsă a afectat locuri precum Bangkok, referindu-se la luni de zile de violențe cu caracter politic în Thailanda, izbucnite anul trecut ca urmare a unei lovituri de stat, în luna mai.
Dimpotrivă, Melbourne (Australia) este orașul cu cel mai mare nivel al calității vieții din lume, păstrându-și acest loc în clasament timp de cinci ani la rând, fiind urmat de Viena (Austria), de Vancouver și Toronto (ambele din Canada). Alte trei orașe australiene, Adelaide, Sydney și
Perth, se află în topul celor 10 orașe ale lumii cu cel mai înalt nivel al calității vieții. La polul opus se află capitala siriană, Damasc, cu cel mai scăzut nivel de calitate a vieții din cele 140 de orașe din lume monitorizate la acest capitol, fiind urmate de altele, precum Dhaka (Bangladesh), Port Moresby (Papua Noua Guinee), Lagos (Nigeria) și Karachi (Pakistan).
În raportul „The Economist Intelligence Unit” se afirmă că orașele care înregistrează cel mai bun scor tind să fie de nivel mediu în țări mai bogate cu o densitate a populației relativ scăzută.
Aceasta poate favoriza o întreagă gamă de activități recreative fără să ducă la niveluri înalte de infracționalitate ori infrastructură supraaglomerată, conchide EIU.