3 iulie 2024
Chisinau
Social

Cadrele didactice din țară nu prea doresc să se vaccineze

Loading
Social Cadrele didactice din țară nu prea doresc să se vaccineze
Cadrele didactice din țară nu prea doresc să se vaccineze
agora.md

Din 11 mii de lucrători didactici și personal auxiliar din Chișinău, doar circa 2000 de angajați ai liceelor și gimnaziilor și 1860 din instituțiile de educație timpurie și-au dat acor­dul de a se imuniza.

Deși procesul de vaccinare a cadrelor didactice a început de câteva zile, din cei 28 de lucrători de la grădinița din Budești, doar doi sunt gata să se vaccineze și s-au înscris în lista persoanelor care vor să se imunizeze. Motivele sunt diverse: fie au dubii privind siguranța vaccinării, în gene­ral, fie nu vor să se imunizeze cu serul As­traZeneca și așteaptă vaccinul Pfizer.

„Din 28 de persoane doar două și-au dat acordul să fie vaccinate. Urmează să discutăm cu angajații instituției și sperăm prin convingere să accepte. Atâta timp cât e benefic pentru sănătatea lor, conside­răm că protecția prin imunizare împotriva COVID-19 trebuie utilizată. Ceilalți se mai gândesc sau se mai informează”, ne spune Ludmila Ganganu, directoarea Grădiniței din comuna Budești.

O situație similară se atestă și în comu­na Tohatin. De pildă, din cei 30 de lucrători de la grădinița nr. 223, doar jumătate vor să se imunizeze împotriva noului tip de co­ronavirus.

„Posibil, sunt prea puține informații des­pre vaccinurile care sunt la moment. Aces­ta ar fi unul dintre motive”, explică Viorica Carabețchi, directoarea grădiniței din co­muna Tohatin.

 

Din 11 mii, doar patru mii și-au dat acordul să se imunizeze

Potrivit lui Andrei Pavaloi, șeful inte­rimar al Direcției municipale Educație, la moment, din 11 mii de lucrători didactici și personal auxiliar, doar circa 2000 de cadre din  licee și gimnazii și 1860 din instituțiile de educație timpurie și-au dat acordul să se imunizeze.

„Noi avem angajați care nu pot fi vaccinați din motiv că, recent, au fost testate pozitiv sau au suportat boala, prin urmare persoanele respective nu se pot vaccina pe moment. Avem lucrători care, într-adevăr, sunt reticenți în privința vaccinării, nu doresc să se vaccineze sau preferă un anumit tip de vaccin. Cel care este pus la dispoziție acum la Centrul de Vaccinare nu este acceptat de către anumite persoane”, remarcă șeful interi­mar al Direcției Educație Chișinău.

Reticența față de procesul de vacci­nare se atestă nu doar în rândul cadrelor didactice la nivel municipal. Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ghenadie Donos, susține că problema e cu două capete.

„Pe de o parte, sunt categorii care ac­ceptă și doresc. Pe de altă, sunt care se opun. Sunt cetățeni care așteaptă alte ti­puri de vaccin, alte oportunități. Noi mo­nitorizăm procedura, chiar ne implicăm la întocmirea listelor, ajutăm administrațiile instituțiilor să realizeze procedura respec­tivă. Considerăm că este absolut nece­sar în situația în care ne aflăm și pe căile noastre de comunicare pe care le avem, să îndemnăm pedagogii să răspundă la această oportunitate. Dacă sunt și dintre cei care nu acceptă, au și ei dreptul să re­fuze, nu îi putem obliga. Unii nu acceptă din cauza vârstei înaintate, alții din cauza comorbidităților pe care le au și conside­ră că ar fi dăunătoare această procedură de vaccinare. Noi suntem gata să oferim tot sprijinul pentru ca acest proces să se deruleze cât mai bine, ca cei ce doresc să se vaccineze să o poată face intr-un nu­măr cât mai mare”, ne-a spus Ghenadie Donos.

Până în prezent, potrivit municipalității, în Chișinău au fost vaccinate peste două mii de cadre didactice.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand