
Foto: pnud.md
Producătorii moldoveni de biocombustibili solizi vor fi obligaţi, începând cu 1 ianuarie 2015, să certifice calitatea acestor produse. Guvernul a aprobat recent o decizie care prevede că brichetele şi peletele expuse spre comercializare vor trebui să conţină etichete în care să fie inclusă originea şi sursa de obţinere, precum şi caracteristicile privind aditivii, azotul, sulful sau clorul din componenţa acestora.
Potrivit viceministrul Economiei Tudor Copaci, Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid a fost elaborat pentru a oferi consumatorilor posibilitatea de a cunoaşte capacitatea calorică a produselor procurate. Documentul stabileşte cerinţele principale faţă de calitatea, caracteristicile tehnice, regulile de plasare pe piaţă a acestor produse, precum şi de supraveghere a pieţei şi evaluare a conformităţii. Totodată, calitatea şi valoarea energetică a brichetelor şi peletelor va sta la baza stabilirii preţurilor.
Iniţiativa de certificare a biocombustibililor solizi are scopul de a asigura buna funcţionare a centralelor termice şi a cazanelor pe bază de brichete şi pelete care sunt instalate tot mai des în ultimii ani. Experţii în domeniu susţin că centralele termice şi cazanele pe bază de biomasă pot funcţiona eficient şi sigur numai dacă sunt utilizaţi combustibil de calitate.
În prezent, în ţara noastră sunt 75 de producători mari de brichete şi pelete. Aceştia dispun de o capacitate totală de producere de 120 de mii de tone pe an, ceea ce acoperă pe deplin necesitățile centralelor termice pe bază de biomasă existente. De asemenea, tendinţa existentă în ce priveşte extinderea acestor capacităţi oferă premise pentru sporirea numărului de instalaţii ce funcţionează cu acest tip de combustibil.