În Moldova, deocamdată, lipsește o definiție și o clasificare exactă pentru noțiunea de boală profesională. Sindicatele au tras semnale de alarmă în repetate rânduri, în legătură cu faptul că multe boli profesionale nu sunt recunoscute ca atare în legislație, precum de patroni sau de către organele de resort.
Este clar că pentru fiecare specialitate există o serie de maladii provocate de activitatea profesională și de condițiile de muncă. Bibliotecarii nu sunt nici ei o excepție. Majoritatea bibliotecarilor sunt niște entuziaști care, în pofida retribuției derizorii și problemelor de sănătate provocate de contactul permanent cu cărțile, rămân totuși fideli profesiei îmbrățișate. Însă mai mulți bibliotecari, chiar și cei experimentați și cu o vechime impresionantă de muncă, se văd nevoiți să-și caute un alt rost, or starea lor de sănătate s-a înrăutățit serios din cauza condițiilor specifice de muncă.
Biblioteca „Ovidius” este considerată o bibliotecă-model. Încăperile sunt curate, amenajate, de curând aici a fost făcută și reparație. E o plăcere adevărată să te afli aici, în sediu se observă mâna de gospodar. Însă pentru lucrători plăcerea de a se afla în aceste încăperi nu-i la fel de mare. Contactul permanent cu cărțile care, după cum se știe, sunt niște acumulatoare naturale de praf, generează probleme de sănătate dacă nu există o ventilare adecvată (funcționarea climatizoarelor este înlocuită prin simpla deschidere a geamurilor). Angajații bibliotecilor deseori suferă de diverse alergii și maladii ale căilor respiratorii, iar toamna și primăvara, când instituția nu este încălzită, dar afară e destul de răcoare, salariații se îmbolnăvesc des, iar aflarea în concediu medical din cauza că au mai făcut o dată bronșită a devenit pentru ei o normalitate.
Mai mult, cărțile atrag umiditatea și anume în sezonul rece, când sistemele de încălzire încă nu sunt conectate, nivelul de umiditate în biblioteci o ia razna, în încăperi înregistrându-se o umiditate de 70-80 la sută, în loc de cele 30-50 la sută admise, iar în consecință se formează igrasie pe pereți. Cărțile, la rândul lor, îmbibă mirosurile asemenea unui burete. În fine, au de suferit și cărțile, și angajații bibliotecilor, care se află în contact permanent cu acestea. De altfel, lucrătorii bibliotecilor nu beneficiază de sporuri și adaosuri la salariu pentru condițiile nocive de muncă.
Cazuri reale
Liuba Ciobanu, directoarea Bibliotecii „Ovidius”, ne relatează despre cazuri reale de boli profesionale tipice pentru domeniul ei de activitate. „Cunosc fete care au lucrat în biblioteci, dar după câţiva ani au făcut astm în urma bronşitei. O colegă de grupă a fost nevoită să-şi părăsească funcţia pentru că a devenit astmatică. S-a transferat cu lucrul la o şcoală. Am şi exemplul unei cunoscute care a fost nevoită să plece să lucreze la grădiniţă, din cauza alergiei făcute – la contactul cu cartea, făcea urticarie. Şi ea a lucrat circa 30 de ani în bibliotecă”, spune directoarea.
În ultimii ani, lista maladiilor profesionale ale bibliotecarilor a mai fost completată cu o afecţiune. Problema e că funcţiile bibliotecilor s-au extins. Acum, acestea au devenit centre informaţionale, unde oamenii deprind să facă operaţii elementare la computer. Totodată, şi fondurile sunt transferate în cataloage electronice. Motiv din care, odată cu trecerea timpului, apar şi probleme de văz. Totuşi, această maladie încă nu se compară cu …
Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului „Vocea Poporului”!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpress SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.