19 aprilie 2024
Chisinau
Social

Angajaţii care lucrează acasă reprezintă 60% din forţa de muncă

Loading
Social Angajaţii care lucrează acasă reprezintă 60% din forţa de muncă
Angajaţii care lucrează acasă reprezintă 60% din forţa de muncă
zf.ro

Pandemia de Covid-19 a impus companiile să-și trimită angajații acasă și să muncească la distanță. La aproape un an de când s-a declanșat pandemia, multe dintre acestea continuă să muncească la distanță.

Potrivit unui studiu recent, angajaţii care lucrează la distanţă reprezintă aproape două treimi, mai exact, 60 la sută din for­ţa de muncă existentă la nivel global, însă mai puţin de jumătate dintre companii au politici de lucru remote (adică control de la distanță) la nivelul întregii organizaţii. Stu­diul a fost realizat în 12 ţări.

Munca la distanță și problemele tehnice

Cu toate că aproape două treimi din forţa de muncă globală lucrează de acasă, unul din trei angajaţi folosește în continua­re propriul dispozitiv pentru a-şi desfăşura activitatea.

Raportul, intitulat „Honing Your Digi­tal Edge”, arată că 25% dintre angajaţi se confruntă periodic cu probleme în ceea ce priveşte tehnologiile de lucru la distanţă. De asemenea, companiile identificate ca fiind fluente digital au o probabilitate de 5,4 ori mai mare să prognozeze o creştere ridicată a veniturilor în următorii trei ani. Acestea sunt considerate un loc de muncă foarte bun de către majoritatea angajaţilor – 69 la sută dintre respondenți au remarcat aceasta şi conduc topurile de satisfacţie a clienţilor – 68%.

Per ansamblu, companiile care pun ac­cent pe fluenţă digitală au angajaţi mai ac­tivi şi conduc la capitolul inovaţie şi servicii pentru clienţi, se menţionează în cerceta­rea de specialitate.

Sondajul Accenture 2020 privind rezi­lienţa forţei de muncă globale a fost re­alizat în perioada mai – august 2020, pe un eşantion de peste 5.400 de angajaţi din 12 arii geografice. Este vorba de Australia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, India, Japonia, Singapore, Spania, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Cer­cetarea acoperă nouă sectoare: bănci/pie­ţe de capital, comunicaţii, mass-media şi tehnologie, asigurări, bunuri de consum şi servicii, hi-tech, retail, aerospaţial şi apăra­re, energie, respectiv, petrol şi gaze.

 

Lucru de la domiciliu și în Republica Moldova

Pandemia de Covid-19 a schimbat ra­dical modul de lucru nu doar în cadrul companiilor și instituțiilor de peste hotare, dar și în țara noastră. Astfel, de la începu­tul pandemiei și până în prezent, o bună parte dintre angajatori au trecut la munca de la domiciliu a angajaților, sau cea hibrid, care îmbină activitatea de la distanță cu prezența la birou pentru întreaga echipă, ar putea rămâne în practica multor com­panii și după ce va trece epidemia de Co­vid-19.

Potrivit datelor Biroului Național de Sta­tistică, numărul persoanelor care au pre­stat munca la domiciliu, în trimestrul trei al anului trecut, a fost de 10,1 mii de per­soane (comparativ cu 55,6 mii de persoane în trimestrul doi din 2020), fiind în creștere față de perioada respectivă a anului an­terior (6,6 mii în trimestrul trei din 2019). Majoritatea absolută a creșterii (5,2 mii sau 51,3%) s-a datorat efectelor restricțiilor im­puse de Covid-19. Printre acestea, la două din trei persoane (70,4%) timpul lucrat la domiciliu a fost de 40 de ore pe săptămâ­nă și mai mult, iar fiecare a treia persoană (29,6) a declarat că numărul orelor lucrate la domiciliu pe săptămână a fost mai puțin de 40 de ore.

Dacă e să ne referim la repartizarea acestor persoane după activitățile econo­mice, majoritatea o formează lucrătorii din informații și comunicații și din învățământ (23,8% și, respectiv, 17,1%), urmați de lu­crătorii din comerț (15,9%), activități profe­sionale, științifice și tehnice (14,3%) și cele din administrația publică și apărare; asigu­rări sociale obligatorii (7,5%) etc.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand