13 aprilie 2024
Chisinau
Economie

Amenzi de peste 800 de mii de lei pentru salariile „în plic”

Loading
Economie Amenzi de peste 800 de mii de lei pentru salariile „în plic”
Amenzi de peste 800 de mii de lei pentru salariile „în plic”
obligatii-fiscale

Scopul controalelor a fost de a depista practicile de achitare a sa­lariilor „în plic”
Foto: freep.com

 

În prima jumătate a anului cu­rent, Serviciul Fiscal de Stat (SFS), de comun acord cu angajaţii altor structuri abilitate, au efectuat ve­rificări, cu descinderi la faţa locu­lui sau prin aplicarea metodelor şi surselor indirecte de estimare a obligaţiilor fiscale, la peste 1200 de contribuabili.

 

Scopul controalelor a fost de a depista practicile de achitare a sa­lariilor „în plic” sau de angajare a persoanelor fără contract de mun­că. Potrivit unui raport în acest sens, dat publicităţii, au fost apli­cate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 800 de mii de lei, majoritatea fiind achitate, transmite IPN.

Conform actelor de control au fost calculate suplimentar la buget impozite, taxe şi alte plăţi în va­loare de aproape trei milioane de lei.  Suma estimativă a salariilor „în plic”, din care nu s-au calculat impozite pe venit şi contribuţii în fondurile de asigurări medicale şi sociale, constituie peste 3,5 milioa­ne de lei.

În baza raportului vor fi între­prinse inspecţii inopinate la 20-30 de întreprinderi din construcţie, agricultură, din alte ramuri cu risc sporit de evaziune fiscală. În baza datelor obţinute vor fi înaintate propuneri care pot contribui la so­luţionarea problemelor ce ţin de munca nedeclarată şi de economia informală.

Liderii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova au tras semnale de alarmă în repetate rân­duri, cerând insistent organelor de stat să ia măsuri pentru combate­rea evaziunii fiscale, în special, a muncii la negru și a achitării sala­riilor în plic. Se pare că guvernanții au ținut cont de solicitările și aver­tismentele sindicaliștilor în acest sens.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand