Veste bună pentru moldovenii din Italia. Acum câteva zile, aflată într-o vizită de lucru în Italia, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat împreună cu ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, Acordul în domeniul securității sociale.
„Este un document așteptat de concetățenii noștri care au muncit sau muncesc în Italia. El le oferă posibilitatea ca, obținând o pensie în această țară, să o poată primi și acasă, dar și invers – să poată primi în Italia pensia din Republica Moldova”, a menționat Maia Sandu
Cum se va calcula
Documentul semnat prevede că fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizată pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal. În plus, în baza acestui acord, vor mai fi oferite pensia de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensia și indemnizația de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau de o boală profesională. Astfel, concetățenii noștri vor putea alege pe teritoriul cărui stat să primească pensia și prestațiile sociale la care au dreptul – Republica Moldova sau Italia.
„Am mulțumit ministrului Orlando și echipelor ambelor țări pentru munca depusă ca să finalizeze acest acord. Am agreat, totodată, să continuăm să consolidăm relațiile de colaborare bilaterală în domeniul protecției sociale și al muncii, atât de importante pentru comunitatea noastră din Italia”, a conchis Maia Sandu.
Republica Moldova are semnate acorduri similare cu 14 state. Este vorba de țări precum Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia şi Belarus.
Acordurile prevăd calcularea pensiilor în baza principiului european – al proporționalității. Atât Republica Moldova, cât şi statul contractant, calculează şi achită pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, prestaţia socială este stabilită conform legislaţiei fiecărui stat şi se transferă beneficiarului pe teritoriul statului de domiciliere.
Acordul de securitate socială garantează moldovenilor care muncesc legal în străinătate câte o pensie în ambele țări, în funcție de contribuțiile sociale plătite în Republica Moldova și în țara gazdă. Cetățenii moldoveni care muncesc peste hotare, dar au domiciliul în Republica Moldova, ajunși la vârsta de pensionare, trebuie să depună o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). La solicitarea cetățeanului, scrisoarea este expediată și în țara în care a muncit, pentru a afla valoarea contribuțiilor plătite, stagiul de cotizare etc. De asemenea, angajații de la CNAS pregătesc pachetul de acte și îl expediază autorității omoloage din țara gazdă. CNAS calculează pensia pentru perioada în care cetățeanul a achitat contribuții în fondul social din țara noastră, adică i se stabilește pensia doar din Republica Moldova.
Peste o mie de pensii transferate în afara țării
În baza prevederilor acordurilor inter-naționale de securitate socială, CNAS a stabilit 1168 de pensii, dintre care 479 de pensii au fost stabilite și transferate pentru cetățenii domiciliați în Republica Federală Germania, 303 pensii au fost stabilite și expediate în România, iar 147 de beneficiari își primesc pensia în Republica Bulgaria.
De asemenea, au fost stabilite 539 de prestaţii sociale de către instituţiile competente ale altor state contractante pentru cetăţenii moldoveni domiciliaţi actualmente în Republica Moldova, dar care au activat legal pe teritoriul acestor ţări. Republica Federală Germania transferă pensiile pe teritoriul Republicii Moldova pentru 202 beneficiari, România – pentru 106 beneficiari, Polonia – pentru 77 de beneficiari, Republica Cehă – pentru 67 de beneficiari şi Portugalia transferă pensii pentru 49 de beneficiari.