20 aprilie 2024
Chisinau
Auto

5 dotări interesante care au dispărut de pe maşinile noi

Loading
Auto 5 dotări interesante care au dispărut de pe maşinile noi
cheie

Foto: primera-club.ru

Aşa cum în ultimele decenii şi-au făcut apariţia diverse sisteme electronice, de na­vigaţie, cu camere video, cu radare care păstrează viteza constantă, airbaguri şi dotări de confort şi siguranţă, aşa a fost nevoie să dispară şi unele trăsături ale maşinilor vechi. Asta înseamnă, în ultimă in­stanţă, evoluţie: să câştigi ceva şi să renunţi la ceva. Ia­tă câteva dotări auto pe care nu le mai găsim, în prezent, pe nicio maşină nouă.

 

1.      Ştergătoarele de faruri 

 

stergator-de-faruri

Foto: drive2.ru

 

În anii ‘80 şi ‘90, maşinile din cla­sa medie sau de lux se bucurau de o dotare opţională interesantă: ştergă­toarele de faruri. Acestea ştergeau sticla farurilor şi unele chiar o şi stropeau cu jeturi speciale. Acestea au dispărut din cauză că materialul folosit la faruri s-a transformat din sticlă în material plastic, iar şter­gătoarele au fost înlocuite cu jeturi puternice.

 

2.      Antena electrică telescopică

 

antena-telescopica

Foto: drive2.ru

 

Dacă în trecut, maşinile aveau an­tena radio dintr-o bucată, aşa cum au astăzi taximetriştii, evoluţia firească a fost ca aceasta să se transforme în telescopică. Scopul era scoaterea antenei doar când porneai radioul, evitând astfel riscul să fie îndoită sau furată. În prezent, toate maşinile au antene foarte mici cu amplificator de semnal sau au antenă ascunsă în caroserie.

 

3.      Kilometrajul mechanic

 

kilometraj-mecanic

Foto: cars.ru

 

Cu toţii am văzut sau am condus maşini precum Dacia care aveau kilometraj mecanic. În plus, jurna­lierul, acel kilometraj încastrat pe care îl puteam reseta manual pentru a vedea ce distanţă am parcurs de la locul plecării, a dispărut şi el. În prezent, totul este digital, cu o mar­jă mai mare de precizie şi mult mai fiabil. Interesant este faptul că s-a re­nunţat la numerotarea rotaţiilor pe minut înmulţite cu 100. Acum se în­multeşte cu 1000, fiind vizibile doar primele cifre (1, 2, 3, etc.)

 

4.      Casetofonul

 

magnitofon

Foto: hammarlund.ru

 

Au existat de-a lungul vremii o sumedenie de sisteme pentru enter­tainment, de la radio pe lămpi, disc vinil, minidisc, casetă cu 8 piese, bandă de magnetofon sau casetă, pâ­nă la CD-player şi redare MP3 sau, în prezent, direct de pe hard sau online. Până în anul 2005, au mai fost produ­cători care încă ofereau maşini dotate cu un casetofon. Însă, în prezent, nu mai există producător care să ofere aşa ceva. Astăzi automobilele dispun de CD-player cu citire MP3 sau mufa USB.

 

5.      Inchiderea manuală a uşilor

 

Înainte de apariţia alarmelor şi a închiderii centralizate cu telecoman­dă a uşilor, maşinile aveau una sau chiar 2 chei pentru deschiderea uşi­lor şi pornirea maşinii. În trecut, o cheie se folosea pentru butucul por­tierelor şi alta pentru contact. După aceea, a fost folosită o singură cheie pentru ambele operaţii. În prezent, toate maşinile se deschid cu ajutorul telecomandei, iar unele au chiar şi sistem keyless-go, portierele se des­chid automat când soferul se apropie de maşină.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand