19 aprilie 2021
Chisinau
Social

Zeci de mii de elevi și cadre didactice au început studiile fără acces la orele on-line

Loading
Social Zeci de mii de elevi și cadre didactice au început studiile fără acces la orele on-line
Zeci de mii de elevi și cadre didactice au început studiile fără acces la orele on-line
Vocea poporului

Accesul la calculatoare pen­tru elevi și profesori a rămas o problemă nerezolvată la în­ceput de an școlar. Mii de co­pii din Republica Moldova duc lipsă de calculatoare sau table­te electronice, necesare pentru educație pe timp de pande­mie.

Mai exact, conform datelor Mi­nisterului Educației, Culturii și Cer­cetării (MECC), este vorba despre aproape 30 de mii de elevi și cir­ca trei mii de profesori care nu au calculator. Chiar și cel mai simplu laptop este prea scump pentru fa­miliile acestora.

Printre micuții care nu au cal­culator se numără și Laura Suprun din satul Novaci, raionul Călărași. În acest an, ea va merge în clasa întâi și abia așteaptă aceasta. Dar s-ar putea ca visul ei să nu se îm­plinească imediat. Mamei sale îi dau lacrimile când se gândește că nu le poate oferi copiilor tot de ce au nevoie, venitul familiei ajungând la doar câteva mii de lei lunar. Doi adulți și doi copii încap într-o singură cameră a unei case vechi din lut.

„Nu avem bani ca să cumpărăm pentru școală hăinuțe, rechizite. Am luat două caiete, manuale, ce a mai trebuit, dar și pentru asta am împrumutat bani. Încerc să nu mă gândesc cum se vor desfășura lecțiile pe timp de pandemie.  Di­riginta a spus să ne conectăm la internet, dar eu nu am de unde. Cei 640 de lei nu îmi ajunge nici de lapte la copil”, se plânge Cristina Suprun.

Și chiar dacă ar reuși să procure un calculator, femeia spune că nu știe cum ar putea să-l încarce, pen­tru că nu are lumină.

Primarul comunei, Ludmila Bur­ghelea, ne-a spus că are în evidență 20 de familii social-vulnerabile și nici una nu are tehnică de calcul. Pentru a-i ajuta cât de puțin, a fost redeschisă biblioteca. „Am găsit posibilitatea să redeschid biblio­teca, aceasta fiind dotată cu șase calculatoare cu internet gratis. Altă soluție nu avem pe moment”, susține aceasta.

Responsabilii anunță că, deo­camdată, au identificat doar 3000 de calculatoare, adică doar 10 la sută din numărul de care e nevoie.

Astfel, ministerul a lansat, pe 4 iunie, campania națională „Donează un computer pentru educație”, dar, deocamdată, au fost adunate doar 3000 de calcu­latoare. Încă peste 200 de compu­tere au fost donate de organizații internaționale, iar Banca Mondială și Guvernul au alocat suplimentar bani pentru achiziționarea tehnicii.

„Computerele care sunt achi-ziționate din sursele Guvernului, 20 de milioane de lei, vor fi la în­ceputul lunii octombrie”, anunță Mariana Marin, șefa cabinetului ministrului Educației.

Oamenii care vor să-i ajute pe elevi ca să înceapă noul an școlar cu tehnică modernă, pot accesa harta interactivă, de pe site-ul Mi­nisterului Educației, unde găsesc date despre numărul de calcula­toare necesar în fiecare raion și telefonul la care pot apela.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și