2 October 2024
Chisinau
Social

Vouchere pentru electrocasnice energoeconomice oferite familiilor vulnerabile

Loading
Social Vouchere pentru electrocasnice energoeconomice oferite familiilor vulnerabile
Vouchere pentru electrocasnice energoeconomice oferite familiilor vulnerabile
nokta.md

Circa 50 de mii de familii vulnerabile vor primi vouchere pentru electrocasnice noi și eficiente energetic, cu suportul Uniu­nii Europene și PNUD Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Parlicov, după ce Guvernul a aprobat două regulamente privind mărimea și modul de percepere a contribuțiilor de la cetățeni pentru programele de eficienti­zare a consumului de resurse energetice.

Programul de vouchere pentru electrocas­nice prevede un suport financiar ce acope­ră 80% din costul unui aparat mare (frigider, aragaz electric, mașină de spălat rufe) asumat de proiect, în timp ce familia beneficiară va trebui să contribuie cu 20% din contravaloa­rea respectivului echipament. Prin interme­diul platformei „EcoVoucher”, care se află în proces de definitivare și care este dezvoltată pe baza Sistemului informațional „Vulnera­bilitatea energetică”, vor fi identificate fami­liile cele mai vulnerabile din punct de vedere energetic. De asemenea, vor fi oferite și vou­chere gratuite pentru becuri LED. Costul total al programului este de 5,8 mln. dolari SUA.

Scopul Programului de vouchere este de a reduce consumul de energie electrică oda­tă cu înlocuirea obiectelor de uz casnic mai eficiente decât cele deținute de familiile se­lectate, pentru ca în final consumatorii vulne­rabili să achite facturi mai mici.

În cazul celui de-al doilea program, de modernizare a sistemului intern de distribuție a agentului termic, va fi modernizată rețeaua de termoficare internă din cadrul a patru blocuri din orașul Chișinău, selectate în baza unui concurs public.

Partea de grant din cadrul proiectului implementat de PNUD Moldova și finanțat de Uniunea Europeană va fi la fel de 80%, asociațiile de proprietari vor achita o contribuție din valoarea lucrărilor de 20%, în maxim 12 luni de la finalizarea lucrărilor. Cos­tul de implementare a prezentului program este estimat la un milion  de dolari SUA. Și în al doilea caz, contribuția beneficiarilor va fi colectată de Agenţia pentru Eficienţă Energe­tică (AEE), bani ce vor fi refolosiți pentru alte inițiative similare.

În acest fel, autoritățile spun că cetățenii vor fi ajutați nu doar să facă rost de elec­trocasnice noi, dar și să facă economii la plata facturilor. Comercianții de electrocas­nice afirmă că tehnica de ultimă generație consumă, în unele cazuri, și de trei ori mai puțin în comparație cu cea din perioada so­vietică.

„De exemplu, să luăm mașina de spălat din prezent. Ea consumă cu mult mai puțin curent electric, pentru că are funcția de a mă­sura kilogramele de haine pe care le puneți la spălat. Astfel, ea funcționează după un anumit program care îi permite să consume mai puțin curent electric”, a menționat Xenia Paladi, manager la un magazin de electro­casnice. Pentru asta nu trebuie decât să fim atenți la abțibilduri, afirmă specialiștii. „Ca să alegeți cea mai eficientă tehnică din punct de vedere economic, o să vă ajute acest abțibild. Pe el scrie ce cantitate de curent electric se consumă în timpul funcționării. Cel mai eco­nom este indicat cu litera A și trei plusuri”, mai spune vânzătoarea.

Prevederile hotărârii de guvern urmea­ză a fi aplicate pe parcursul perioadei de implementare a programelor descrise. Este vorba de luna august curent – decembrie 2024. După valorificarea integrală a mij­loacelor financiare alocate de către PNUD Moldova, în cadrul proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, Executivul urmează să asigure continuitatea finanțării inițiativelor respective prin continuarea programului de vouchere și crearea fondului pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand