În urma publicării în „Vocea poporului”, din 17 ianuarie 2014, a articolului „Salariaţi nemulţumiţi, la Centrul de Sănătate Publică din Drochia”, semnat de Rodica Vîlcu, la rubrica „Conflict de muncă”, grupul de salariaţi vizat a expediat o scrisoare la redacţie, în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de modul de abordare a subiectului. Ei scriu că autorul materialului nu ar fi ţinut cont de toate documentele raportate la situaţia de conflict.
Stimaţi Jan Cojocaru, Trofim Brinişter, Mihail Bursacovschi, redacţia ziarului „Vocea poporului” doreşte să vă informeze, cu toată responsabilitatea, că articolul „Salariaţi nemulţumiţi, la Centrul de Sănătate Publică din Drochia” corespunde tuturor normelor etice şi prevederilor Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova. Părerea noastră este că articolul a fost realizat corect, imparţial, echidistant şi obiectiv, fără ca autorul să demonstreze părtinire uneia sau altei părţi. Jurnalistul s-a ghidat de punctul 2. ”Obţinerea şi tratamentul informaţiei” şi alineatul 2.2, din Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, în care se menţionează:
„Jurnalistul solicită opinia tuturor părţilor relevante pentru subiect”. Mai mult decât atât, vă informăm că hotărârea de judecată care demonstrează că fosta conducere a CSP Drochia nu a prejudiciat financiar instituţia, a ajuns la redacţie deja când ziarul era la tipografie. Chiar şi în acest caz, considerăm că fiecare sursă citată în articol are tot dreptul să se apere cu orice mijloace posibile. Potrivit codului deontologic al jurnalistului, punctul 4.9: „Jurnalistul respectă prezumţia de nevinovăţie şi consideră că orice persoană este nevinovată până la pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabilă”. Iar faptul că nu a fost publicată în ziar hotărârea de judecată, nu demonstrează că „la adresa dumneavoastră au fost aduse acuzaţii neîntemeiate”. Analizând articolul, am constatat că autorul nu şi-a permis să eticheteze în nici un fel persoanele citate. Totodată, dorim să vă răspundem şi la întrebarea – de ce nu aţi sesizat o conotaţie investigativă în material? Statutul publicaţiei noastre nu permite acest lucru, iar când abordăm anumite situaţii, apelăm, de regulă, la părerea tuturor surselor vizate. Ceea ce am făcut şi în acest caz. Totodată, redacţia „Vocea poporului” îşi exprimă încrederea că salariaţii din cadrul CSP Drochia vor ajunge, în timpul apropiat, la un numitor comun şi vor găsi ieşire din situaţia tensionată în care se află pentru moment.
Pentru a vă demonstra imparţialitatea ziarului, „Vocea poporului” a decis să publice, în numărul curent, hotărârea de judecată care demonstrează că fosta conducere a CSP Drochia nu a provocat prejudiciu financiar instituţiei, după cum afirmă Veaceslav Babii, actualul medic-şef.
Cu respect şi consideraţie,
redacția „Vocea poporului”