4 October 2024
Chisinau
Cultura

Victor Teleucă, un heraclitean transmodern

Loading
Cultura Victor Teleucă, un heraclitean transmodern
Victor Teleucă, un heraclitean transmodern
wikimedia.org

Scriitorul și filozoful Victor Teleucă, laureat al Premiului de Stat, deținător al „Ordinului Republi­cii”, al titlului onorific „Maestru în Arte”, al medaliei „Mihai Eminescu” și al Premiului Uniunii Scriitori­lor din Moldova ar fi împlinit, pe 19 ianuarie, 90 de ani.

Victor Teleucă s-a născut în 1932, în satul Cepeleuți, județul Hotin, în prezent raionul Ocnița. A fost redactor-șef la ziarele „Cultura” și „Literatura și arta”. Debutează cu poemul „Răscruce” în 1958, pentru ca apoi, pe parcursul vieții, să publice numeroase volume, precum „La ruptul apelor”, „Neliniști”, „Din patru vânturi”, „Îmblânzirea focu-lui”, „Încercarea de a nu muri”, „Pirami­da Singurătății”, „Momentul inimii” ș. a.

În 2002, după o îndelungată tăcere, îi apare – în opinia criticului literar Theodor Codreanu – „poate cea mai importantă carte a sa”, „Ninge la o margine de existență”, iar la începutul lui 2003, deja după moartea scriito­rului, a văzut lumina tiparului poemul dramatic „Decebal”, libret pentru opera cu același titlu a compozitorului Teodor Zgureanu. În 2010, la Chișinău apare volumul „Victor Teleucă – un heracli­tean transmodern”. Academicianul Mihai Cimpoi, care prefațează lucrările sus-numite, le consideră „cântecul de lebădă” al lui Victor Teleucă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand