20 mai 2024
Chisinau
Economie

Veniturile lunare ale populației în 2023. Pe ce cheltuie moldovenii cei 5000 de lei?

Loading
Economie Veniturile lunare ale populației în 2023. Pe ce cheltuie moldovenii cei 5000 de lei?
Veniturile lunare ale populației în 2023. Pe ce cheltuie moldovenii cei 5000 de lei?
lsm.lv

Într-o analiză recentă, Biroul Național de Statistică a dezvăluit că veniturile disponibile ale populației în 2023 au cunoscut o ascensiune, înregistrând un avans semnificativ față de anul precedent. În timp ce veniturile medii pe cap de locuitor au atins suma de 4915,6 lei lunar, marcând o creștere cu 15,6%, ajustată la inflație, acestea au înregistrat totuși o majorare modestă de 1,9%.

Veniturile salariale au reprezentat coloana vertebrală a surselor de venit, contribuind cu 52,5% la veniturile totale, evidențiind o creștere de 1,8 puncte procentuale față de anul anterior. În același timp, prestațiile sociale și activitățile pe cont propriu și-au păstrat importanța, cu o pondere de 20,7%, respectiv 12,7%.

Interesant este că transferurile bănești din afara țării continuă să fie o componentă semnificativă a veniturilor gospodăriilor, reprezentând 11,1% din veniturile totale. Cu toate acestea, comparativ cu anul precedent, această pondere a înregistrat o scădere de 1,0 puncte procentuale.

Pe de altă parte, cheltuielile de consum au reflectat schimbări în structura de cheltuieli a populației. Consumul de produse alimentare a rămas o destinație majoră, reprezentând 39,7% din cheltuielile totale, în timp ce plățile pentru locuință, apă, electricitate și gaze au înregistrat o creștere semnificativă, atingând 17,6%.

Structura cheltuielilor a evidențiat diferențe semnificative între mediul urban și cel rural. Gospodăriile din mediul urban au alocat proporții mai mari din buget pentru transport, servicii de restaurante și hoteluri, sănătate și alte activități de recreere și cultură, în timp ce gospodăriile din mediul rural au acordat o atenție sporită cheltuielilor pentru locuință, îmbrăcăminte și mobilier.

De asemenea, dimensiunea gospodăriei a influențat semnificativ structura cheltuielilor, cu gospodăriile numeroase care au alocat sume mai mici per persoană în comparație cu gospodăriile mai mici. Această tendință este evidentă atât în cazul gospodăriilor cu un singur membru, cât și în cazul celor cu copii.

Analiza datelor din Cercetarea Bugetelor Gospodăriilor Casnice pentru anul 2023 indică o creștere a veniturilor disponibile și o schimbare a structurii cheltuielilor populației. Aceste evoluții oferă o perspectivă asupra dinamicii economice și a priorităților de consum ale cetățenilor într-un mediu în continuă schimbare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand