Majorarea prețului la gaze ar putea crea o nouă criză în sectorul HoReCa. Astfel, prețul produselor din acest sector ar putea crește cu circa 30%. Despre asta au anunțat reprezentanții Asociației Na-ționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR).
Potrivit lor, scumpirile ar fi generate de creșterea semnificativă a prețurilor la gaze, dar și de lipsa suportului din partea Guvernului. Astfel, aceștia menționează că majorările în lanț vor crește semnificativ și cheltuielile restaurantelor, iar pentru serviciile comunale ar putea crește de minimum trei ori.
Se va micșora numărul consumatorilor
„Teoretic, introducerea cheltuielilor în prețul bucatelor ar acoperi sumele exorbitante pe care trebuie să le compenseze fiecare local. În același timp, instituțiile de alimentație publică vor păstra aceeași capacitate de lucru, dar vor avea mai puțini oaspeți. Cetățenii se vor orienta spre acoperirea cheltuielilor primare, în special, în perioada rece a anului, precum achitarea utilităților, hrană, îmbrăcăminte și alte necesități personale. În prezent, o persoană cheltuiește pentru divertisment (inclusiv frecventarea unităților de alimentație publică) 4% din venituri. Astfel, odată cu majorarea prețurilor în lanț, inclusiv majorarea prețurilor în restaurante, va scădea numărul consumatorilor și cecul mediu de consum”, se mai arată în mesajul MĂR.
În acest context, reprezentanții HoReCa mizează pe intervenția și suportul autorităților. Aceștia mai speră că autoritățile își vor revizui decizia de a nu subven-ționa agenții economici.
„Unitățile administrativ-teritoriale care au o populație mai mare, o activitate economică sporită și o centrare a unităților de alimentație publică, se află sub Cod Roșu, care presupune: activitatea la 50% din capacitatea sălii de deservire, intrarea doar pe bază de certificat Covid, interzicerea evenimentelor private. În context, sprijinul autorităților pentru un sector important al economiei este imperios necesar. Sperăm că autoritățile își vor revizui decizia de a nu subvenționa agenții economici și vor susține un sector al economiei care din cauza pandemiei este în prag de faliment”, a adăugat asociația.
„Situația este critică”
Despre situația critică în care se află de la începutul pandemiei sectorul HoReCa ne-a vorbit și Valentina Chiriac, președinta Federației Sindicale a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri „SindLUCAS”. Potrivit acesteia, situația este una critică și nu se știe când am putea reveni la normal.
„Multe întreprinderi s-au închis, iar altele urmează să-și sisteze activitatea până vor calcula cât va costa pentru ele această majorare și aceste restricții. Cine nu dorește, își continuă activitatea și merge înainte mai mult în pierdere. Întreprinderile au așteptat alte schimbări, care nu mai vin. Sunt probleme și cu angajații. Din lipsă de informații, despre ce va urma, unii angajați ba se concediază, ba se reangajează. Sunt fără o perspectivă oarecare. Unde am putut, am reangajat oamenii la întreprinderile din comerț, la unitățile de produse culinare, unde activitatea se desfășoară cât de cât, dar este foarte greu cu chelnerii. Pentru ei nu găsim de lucru. Este o migrație foarte mare. Întreprinderile care au ales să-și continue activitatea ni se plâng că nu este deloc rentabil. Pentru câțiva clienți trebuie să întrețină toată sala, cuptoarele pornite. Sunt mai mult în pierdere. Este critic ce se întâmplă și nu este clar ce va urma”, a spus, pentru „Vocea poporului”, Valentina Chiriac.
Amintim că, potrivit deciziei Comisiei Naționale de Sănătate Publică, accesul în cafenele, restaurante, hoteluri, dar și la bazine, săli de sport este permis doar în baza certificatului de vaccinare Covid-19. Această regulă se impune doar în localitățile care se află sub alertă roșie. Totodată, au fost interzise în localuri nunțile, cumetriile și botezurile.