Interviu cu Vadim Borisov, secretar regional al Union Global IndustriALL
– Dle Borisov, prin ce s-au manifestat noile condiții legate de pandemie în Rusia, în particular, și pe glob, în general?
– Din păcate, în Rusia situația este destul de critică. De pe 28 octombrie până pe 7 noiembrie, în țara noastră a fost instituit regimul de carantină. Mă bucur că la dumneavoastră, în Republica Moldova, încă mai puteți să vă întruniți fizic și să discutați problemele actuale. Situația e destul de complicată pe întreaga planetă și, probabil, așa va fi și în prima jumătate a anului 2022.
– În septembrie, a avut loc congresul Federației Union Global IndustriALL. Ce probleme au fost abordate la acest forum?
– Evenimentul a avut loc on-line. A fost aleasă noua conducere, au fost adoptate modificări la programul, la statutul Federației. A fost ales un nou secretar general, care provine din sindicatele norvegiene. Unul din scopurile noului program rezidă în protecția drepturilor sociale ale membrilor de sindicat în condițiile pandemiei, când milioane de angajați nu doar au trecut la lucrul la distanță, dar și mulți și-au pierdut locurile de muncă. Iar acum angajatorii fac noi angajări, dar deja în alte condiții. Mulți angajatori, pretextând pandemia de Covid-19, nu fac indexările necesare, nu achită indemnizațiile cuvenite. Cercetările din ultima vreme, inclusiv decernarea Premiului Nobel pentru economie, demonstrează că majorarea salariului minim, a salariului mediu și, în genere, a salariului, nu conduce la reducerea numărului locurilor de muncă. În context, trebuie să subliniem faptul că Union Global IndustriALL își menține poziția, noi pledăm pentru majorarea salariilor și pentru condiții decente de muncă și avem argumente forte, inclusiv în persoana laureaților Premiului Nobel pentru economie pe anul 2021, David Card, Joshua Angrist și Guido Imbens. Aceștia au făcut cercetări în domeniu timp de 30 de ani, iar rezultatele lor demonstrează că protecția social-economică a angajaților constituie un criteriu indispensabil în avansarea societății industriale și în echitatea socială.
– Deși Union Global IndustriALL este prezentă pe mai toate meridianele, probabil, organizațiile sindicale primare constituie un nucleu important în activitatea acesteia.
– Desigur. A doua problemă asupra căreia insistă Union Global IndustriALL este consolidarea organizațiilor sindicale prin instruire, organizing, recrutare. Numai profesioniștii pot obține succese solide în domeniu, lucru de care trebuie să ținem cont. Guvernul, patronatele găsesc mereu posibilități și finanțe să-și instruiască reprezentanții. Și noi, sindicatele, ar trebui să instruim, să pregătim liderii pentru a fi la curent cu toate modificările în legislație care țin de relațiile de muncă, de salarizare etc., pentru a putea negocia de la egal la egal cu angajatorii. Deși aceasta e doar la modul teoretic, deoarece de partea angajatorilor este și sistemul, și securitatea, și finanțarea. Atuul sindicatelor în aceste condiții este solidaritatea, intelectul, forța de convingere pentru a-și argumenta poziția.
– Pentru orice angajat, principalul este un loc de muncă stabil, un salariu decent chiar dacă este nevoit să lucreze la distanță…
– Aveți dreptate. O altă direcție a Union Global IndustriALL este elaborarea unei politici industriale stabile. Este vorba, de fapt, de ceea ce am vorbit la început, de salariu stabil, de condiții decente, despre contracte de muncă pe termen lung. Bineînțeles, în context este vorba de tehnologiile digitale, de robotizare. În timpul pandemiei, angajații au lucrat la distanță și după depășirea acesteia nu se va reveni la relațiile de muncă anterioare. Nu se știe dacă vor rămâne la lucrul la distanță, precum activează programatorii și alții. Aceasta îi scutește pe angajatori de cheltuieli de în-treținere a oficiului. Însă în acest caz muncitorii se confruntă cu problema zilei de muncă nenormate, lucrând de acasă, dar, în același timp, ei sunt la orice oră sunați de către angajator și obligați să efectueze anumite lucrări. Deși angajatul se află, chipurile, acasă, este ocupat mai tot timpul. Dacă munca la distanță va lua amploare, aceasta ar însemna prăbușirea solidarității, atât de importantă pentru sindicate. În condițiile digitalizării, ale muncii la distanță, sindicatele ar trebui să găsească o abordare nouă pentru a comunica și a susține apărarea drepturilor lor sociale. În context, sindicatele ar trebui să abordeze chestiunea privind suplimentarea salariului în legătură cu creșterea cheltuielilor angajatului. Când lucrează de acasă, acesta consumă curent electric, resurse tehnologice, care se uzează, cheltuieli pe care le plătește din buzunarul său.
Union Global IndustriALL promovează o trecere echitabilă, treptată la noile condiții de muncă, instruind personalul, făcând investiții în locurile de muncă pentru a nu permite sărăcirea populației. Federația este platforma în care organizațiile membre îți împărtășesc experiența, atât pozitivă, cât și negativă, pentru a găsi soluțiile optime și a merge înainte.
IndustriALL Global Union este o federație sindicală globală, fondată la Copenhaga la 19 iunie 2012. Aceasta reprezintă mai bine de 50 de milioane de membri din peste 140 de țări, care lucrează pe lanțurile de aprovizionare în sectoarele miniere, energetice și de fabricație la nivel global.