22 iunie 2024
Chisinau
Cultura

Unul din principalele simboluri ale culturii care ne duce faimă în lume

Loading
Cultura Unul din principalele simboluri ale culturii care ne duce faimă în lume
Unul din principalele simboluri ale culturii care ne duce faimă în lume
agora.md

Ajuns la cea de-a XXX-a ediție, Festivalului Internațional de Ope­ră și Balet „Maria Bieșu”, a fost inaugurată, pe 8 septembrie, cu spectacolul „Carmen”, operă în patru acte de Georges Bizet, di­rijor – Nicolae Dohotaru. La eve­niment au participat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, Sergiu Prodan, ministrul Culturii, și alte persoane oficiale.

În alocuțiunea sa de la deschiderea Festivalului, Sergiu Prodan a menționat că în acești 30 de ani au participat la Festival mai multe generații de artiști. „Datoria noastră față de prezenta generație și față de cele care vor veni este să facem condiții mai bune, astfel ca arta, opera și baletul să fie în capul mesei, la locul de cinste. Vreau să vă asigur că Ministerul Culturii, Guvernul, cu susținerea Președinției, a Parlamen­tului, depunem toate eforturile ca acest lucru să se întâmple chiar și în aceste vremuri grele”, a mai spus ministrul Culturii.

La Festival, care este un omagiu adus primadonei Operei Naţionale Ma­ria Bieşu, vor participa 22 de interpreți și dirijori de talie mondială din 11 țări. Printre aceștia sunt: Valentina Naforniță (R. Moldova), Ramona Zaharia, Florin Guzgă și Sorin Lupu (România), Jona­than Tetelman (SUA), Hanna Litvinova și Natalia Matvieieva (Ucraina), Dinu Tamazlâcaru și Iana Salenko (Germa­nia), Ada Gonzales (Spania) ș. a.

În cadrul unei conferințe de presă, cântăreața de operă Valentina Naforni­ţă, care joacă unul din rolurile principa­le în spectacolul „Carmen”, a declarat că pentru ea este o onoare să cânte în această distribuţie la ea acasă. „Vreau ca publicul să realizeze şi el cât de fru­mos este să-i avem în scena pe aceşti mari artişti, cunoscuți în întreaga lume, pe care am putut să-i aducem la noi acasă”.

„Sunt fericit că-l voi interpreta pe Don Jose alături de trupa Teatrului din Chişinău şi de minunatele cântăreţe Ramona Zaharia şi Valentina Naforniță. Acest rol pentru mine este o premieră, precum și prezenţa mea la Chişinău”, a menționat Jonathan Tetelman, inter­pret de operă din SUA.

Până la acest moment, iubitorii de operă au avut deja posibilitatea să vi­zioneze spectacolul „Lacul Lebedelor”, balet în patru acte de Piotr Ceaikovski, dirijor – Piotr Staniszewski (Polonia), spectacolul „Turandot”, operă în trei acte de Giacomo Puccini (dirijor – Ni­colae Dohotaru) și spectacolul „Gisel­le”, balet în două acte de Adolph Adam, dirijor – Igor Șavruk (Ucraina). La 18 septembrie, va fi prezentat spectacolul „Boema”, operă în patru acte de Gia­como Puccini, dirijor – Manuel Busto (Spania), iar pe 22 septembrie – spec­tacolul „Aida”, operă în patru acte de Giuseppe Verdi, dirijor – Daniel Jinga (România). Festivalul se va încheia pe 25 septembrie cu un concert de gală, dirijor – Nicolae Dohotaru.

Ediția din acest an a Festivalu­lui, care se va desfășura în perioada 8-25 septembrie, este organizată de Ministerul Culturii, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și de către alte instituții. Bugetul festivalului con­stituie circa două milioane de lei.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand