A vrut să lanseze o afacere inedită și s-a pomenit cu două deodată. Este cazul lui Andrei Gherman din satul Zagarancea, raionul Ungheni. Revenit acasă după ce a muncit o perioadă în Rusia, Andrei Gherman și-a propus să deschidă în satul său de baștină o secție de producere a uleiului presat la rece, fără contact cu metalul. El susține că este singurul producător de uleiuri din R. Moldova care folosește o astfel de tehnologie.
Andrei a declarat că, evitând contactul cu metalul, uleiul nu se oxidează și își păstrează vreme îndelungată calitatea și toate proprietățile sănătoase.
„Uleiul obținut prin presare la rece este mai scump comparativ cu cel de alte forme de extracție, pentru că procesul este mai lent și cantitatea de ulei extrasă este mai mică, însă beneficiile sunt cu mult mai mari”, susține antreprenorul.
Suport de la OIM
Chiar dacă e la început de cale, afacerea îi merge ca unsă. Și pentru că trebuia să facă ceva cu deșeurile rezultate în urma extracției uleiului, Andrei s-a gândit să le valorifice ca hrană pentru animale. A procurat câteva păsări de rasă și așa s-a născut cea de-a doua afacere pe care o dezvoltă în paralel în gospodăria sa din Zagarancea. Bărbatul a reușit să-și lanseze afacerea sa datorită unei subvenții acordate de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii (OIM).
A aflat de la Direcția pentru ocuparea forței de muncă din raionul Ungheni că ANOFM implementează acțiuni de subvenționare pentru inițierea unei afaceri și nu a ezitat să aplice, pentru că procesul de depunere a dosarului era destul de simplu, iar condițiile – atractive. În plus, pe lângă ajutorul financiar putea să mai beneficieze și de instruire și mentorat în afacere.
Conform prevederilor art. 39 din Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, la acțiunea de subvenționare privind inițierea unei afaceri pot aplica persoane cu vârsta de minim 18 ani, înregistrate cu statut de șomer la una din subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă care doresc să inițieze o activitate antreprenorială. Scopul subvenției este de a compensa cheltuielile de înregistrare a întreprinderii, pentru procurarea echipamentelor tehnologice, a mașinilor, utilajelor și instalațiilor de lucru, aparatelor și instalațiilor de măsurare, control și reglare, tehnicii de calcul, a materiei prime, mobilierului pentru dotarea spațiilor amenajate. Subvenția se acordă pentru înființarea unei întreprinderi noi și crearea a cel puțin unui loc de muncă pentru șomerul beneficiar de subvenție. Mărimea subvenției este în valoare de 50% din cheltuielile necesare inițierii unei afaceri, precum și pentru dotarea locului de muncă creat, dar nu mai mult de 10 salarii medii lunare pe economie pentru anul precedent.
Dorește să-și dezvolte businessul
Organizația Internațională a Muncii susține financiar implementarea acestui proiect economic. Cu ajutorul subvențiilor obținute, cu o valoare totală de 80 de mii de lei, Andrei Gherman a procurat tot utilajul necesar pentru producerea uleiului ecologic, inclusiv echipamentul de presare a uleiului. De asemenea, el a procurat două incubatoare, un generator electric, o moară de cereale etc. Pe lângă asistența financiară, antreprenorul a mai beneficiat de instruiri și mentorat pentru dezvoltarea afacerilor, ceea ce i-a permis să creeze și un loc de muncă. Iar pentru că afacerea îi mergea bine, a angajat și o persoană care să aibă grijă de păsări.
În pofida crizei energetice, Andrei își dorește să dezvolte afacerea, să procure câteva utilaje suplimentare ca să mărească volumul de producere și să mai deschidă câteva locuri de muncă. „Important e să nu ne descurajăm și să mergem înainte. Să creștem produse ecologice și sănătoase pentru oameni”, conchide antreprenorului.
Menționăm că, în această toamnă, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Organizația Internațională a Muncii pentru Activitățile Lucrătorilor (ILO-ACTRAV) au semnat o declarație de cooperare pentru anii 2022-2023, care țintește îmbunătățirea muncii decente și a justiției sociale în Republica Moldova. Documentul vizează promovarea drepturilor salariaților în domeniul muncii, sporirea capacităților instituționale ale organizațiilor sindicale, implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, asigurarea politicilor incluzive, promovarea măsurilor de stimulare a creării de noi locuri de muncă, combaterea economiei informale.