14 aprilie 2024
Chisinau
Social

Un nou sistem de salarizare, implementat în ţara noastră

Loading
Social Un nou sistem de salarizare, implementat în ţara noastră

 

 

salarii-decente

Foto: vocea.md

Un nou sistem de salarizare a angajaţilor din sectorul bugetar va fi implementat în ţara noastră, cu începere din această toam­nă. Potrivit agora.md, un proiect de hotărâ­re în acest sens a fost aprobat la o recentă ședință a Guvernului.

 

Noul sistem presupune retribuirea muncii în baza salariului de funcție, dar nu a grilei de salari­zare, așa cum era până în prezent. Totodată, vor fi aplicate majorări salariale pentru un șir de categorii de bugetari.

Prin modificările acceptate de Guvern se pune în aplicare Legea privind majorarea salariilor, care a fost promulgată de președintele țării, a declarat mi­nistrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valen­tina Buliga. Este vorba despre faptul că, începând cu 1 septembrie, cadrele didactice, angajații din diferite instituții preșcolare şi de cultură, din sfera apărării și ordinii publice vor beneficia de majorări de retri­buţie, în funcţie de grila de salarizare, de vechimea în muncă şi de spor.

În calitatea sa de membru al Guvernului, Valenti­na Buliga a specificat că, în medie, salariile profeso­rilor vor fi majorate cu 20 la sută. Totodată, din 1 oc­tombrie, salariul minim pe țară va fi de 1000 de lei, ceea ce se va răsfrânge asupra a 120 de mii de anga­jaţi din sectorul bugetar. În acelaşi timp, vor fi ma­jorate cu 20 la sută salariile pentru persoanele care au diferite funcții în instituțiile bugetare, a adăugat ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Cât privește noul sistem de salarizare, Valenti­na Buliga a menționat că până în prezent funcţiona așa-numita rețea tarifară unică, ce stabilea grile de salarizare. Acum se trece însă de la grile la salarii de funcție și majorarea va fi de la 100 la 280 de lei. Pro­iectul prevede mai multe detalii tehnice, precum şi sumele fixe pentru noul sistem de salarizare.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Ina
    09.09.2014

    Decizia de a majora salariile profesorilor este mai mult decit necesara. E imbucurator ca Valentina Buliga a pledat pentru stimularea cadrelor didactice, or investitia in educatie este cea mai durtabila investie intr-un stat.

Citește și
slot thailand