Deși am scris până acum, de-a lungul câtorva decenii, sute de articole pe diferite teme, niciodată nu mi-a fost atât de greu ca acum: să scriu un text despre războiul din Ucraina. Deși am citit saci de cărți despre război, începând cu „Război și pace” (Lev Tolstoi), „Adio, arme” (Hemingway), „Pe frontul de vest nimic nou” (Remarque), „Războiul sfârșitului lumii” (Llosa), ca să mă limitez doar la câteva nume sonore.
Nu mai zic de cărțile sovietice ideologizate sau de poemul „Hoteat li russkie voinî?” (cred că Evtușenko ar intra în pământ de rușine, încă o dată, dacă ar fi martor la ceea ce se întâmplă în Ucraina). (Se zice că, acum câteva decenii, a fost montată o operă pe textul poemului lui Evtușenko, iar când, la acordul muzical interpretat de baritonul de la Bolșoi Teatr „Hoteat li russkie voinî?”, corul venea cu refrenul: „Hoteat! Hoteat!”… După prima reprezentare, opera a fost scoasă din repertoriu și de atunci nu s-a mai auzit nimic de această „capodoperă”).
De ce e greu să scrii despre războiul din Ucraina? Fiindcă aici nu poți fi echidistant, neutru, să încerci să fii bun cu toți, inclusiv cu agresorul… Căci „Nu putem sluji și lui Dumnezeu, și lui Mamona” (Matei, 6, 24). Biserica Ortodoxă Rusă, însă, se pare că „a suspendat” porunca a șasea din Decalog: „Să nu ucizi!”. Ba mai mult, a blagoslovit soldații, armele, munițiile aducătoare de moarte, trimise să-i ucidă pe frații lor de credință, pe ucraineni!
De prisos să mai spunem că Rusia a încălcat toate convențiile și tratatele internaționale, violând integritatea teritorială a unui stat suveran, membru al ONU. După 24 februarie 2022, în întreaga lume s-au tras niște linii de demarcație între țările democratice și iubitoare de pace, și cele câteva care susțin agresorul. Rusia s-a pomenit izolată internațional, cu toate consecințele care decurg de aici. Vine un moment în istoria omenirii când nu mai poți opta între cel puternic și cel slab, ci între adevăr și minciună. Apele s-au despărțit, după 24 februarie 2022, dar mai ales după încheierea războiului (căci orice început are și sfârșit!) lumea va fi cu totul altfel.
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a fost printre primele structuri din societate care au luat o atitudine tranșantă față de invadarea Ucrainei de către Rusia. Comitetul Confederal al CNSM a adoptat o Declarație, prin care se arată că Sindicatele din Republica Moldova sunt profund îngrijorate în legătură cu situația din Ucraina, care se află în stare de război. „Nici un fel de ambiție politică sau de alt ordin nu are justificare atunci când e vorba de viața oamenilor pașnici. CNSM pledează pentru pace și pentru găsirea unei soluții diplomatice la conflictul care a angrenat cele două țări. Noi pledăm pentru pace între popoare, între cetățenii europeni, de orice naționalitate ar fi ei. Conflictul armat nu poate duce la nimic bun în Europa, care este casa noastră, a tuturor celor care doresc libertate, democrație și prosperitate. Suntem alături de poporul ucrainean, de confrații noștri sindicaliști din Ucraina, pe care îi susținem moral”, se spune în declarația CNSM.
Sindicatele au fost printre primele structuri din Republica Moldova care i-au ajutat pe refugiații din Ucraina. Sanatoriile aflate în subordinea CNSM au oferit cazare, masă și servicii medicale ucrainenilor, în temei, bătrâni, femei și copii, care au fugit din calea războiului.
După Conferința de Securitate de la München, care a avut loc în perioada 17-19 februarie curent, țările UE au decis să sporească asistența militară pentru Ucraina, fiindcă nu admit varianta ca țara vecină să fie înfrântă sau să fie impusă să accepte drept compromis o pace contra cedări teritoriale, așa cum și-ar dori Rusia. Iar Ucraina, al cărei popor a dovedit întregii lumi, prin vitejia și sacrificiul său, că dorește să trăiască într-o lume liberă și prosperă, cu atât mai mult nu va accepta un compromis în acest sens și nu va ceda nici un metru pătrat din teritoriul său. În context, SUA au acuzat oficial Rusia de crime împotriva umanității în războiul purtat în Ucraina, deținând suficiente probe în acest sens.
Un război nedrept nu se poate încheia cu o pace nedreaptă! Acesta a fost mesajul transmis lumii de Uniunea Europeană, unde năzuiește să ajungă și Republica Moldova, pentru a asigura un viitor normal, în deplină siguranță și prosperitate pentru propriul popor.