Federația Sindicatelor Angajaților din Servicii Publice (SINDASP) din Republica Moldova se arată extrem de îngrijorată de situația deosebit de gravă în care s-a pomenit țara noastră.
Federația a emis o declarație în adresa Guvernului interimar al Republicii Moldova, a Parlamentului, Președinției, Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective, Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și Comisiei pentru Situații Excepționale, în care se menționează că, Dispoziția nr.3 din 15 aprilie 2021, a Comitetului pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, prin care se suspendă pe perioada stării de urgență, acțiunea art.21 din Legea 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare este un act inuman și discriminatoriu.
„În acest sens, Federația SINDASP consideră că remunerarea pentru munca responsabilă a angajaților din serviciile publice, nu poate fi în niciun caz sursă sau măsură pentru a economisi banul public, nici chiar în perioada stării de urgență”, se menționează în declarația SINDASP. În document se mai accentuiază, că declararea recentă a stării de urgență, cu tot pachetul de restricții, are, totuși, un caracter mai mult politic. „Cel mai regretabil lucru este, că politica salarială șifonată care se produce prin Legea nr.270 din 23.11.2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, a anihilat în totalitate onoarea și demnitatea funcționarilor și angajaților”, se mai menționează în declarație.
Ținând cont de cele expuse, SINDASP cere Guvernului interimar al Republicii Moldova și Comisiei pentru Situații Excepționale abrogarea imediată a dispoziției din 15 aprilie, a Comisiei pentru Situații Excepționale prin care se suspendă, pe perioada stării de urgență acțiunea art.21 din Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar privind dreptul la acordarea premiilor unice. Totodată, cere locuri și condiții de muncă adecvate, acțiuni concrete și urgente de modificare a legislației în vigoare, în vederea majorării substanțiale a salariilor pentru toate categoriile de angajați din ramură. De asemenea, SINDASP cere ca plata salariilor complete pentru munca prestată de salariați, în condiții de pandemie, să fie obligatorie pentru toate autoritățile publice. „În contextul luptei cu pandemia și a majorării salariilor pentru salariații din sistemul medical, trebuie de aplicat urgent aceleași valori de majorare a salariilor și pentru toți angajații din serviciile publice ale statului, care se află și ei pe prima linie în luptă cu Covid-19, prestând servicii de calitate cetățenilor și se supun unor riscuri directe de infectare. Aplicarea acestor forme de abordare echitabilă de politică salarială trebuie să se producă și în raport cu angajații din primării, consiliile raionale, Agenția Națională Asistență Socială, Serviciul Fiscal de Stat, Serviciul Vamal, Casa Națională de Asigurări Sociale, Inspecția Financiară, Inspectoratul Național de Probațiune și Administrația Națională a Penitenciarelor. În acest sens, este necesară identificarea urgentă a unor forme și căi de abordare comportamentală reală și judicioasă și mediatizarea lor, cât mai rapidă, cu expunerea publică a modalităților și mecanismelor de realizare efectivă, pentru toți funcționarii și angajații instituțiilor sus menționate”, conchide sursa citată.