Curțile instituțiilor de învățământ din Moldova ar fi trebuit astăzi să fie neîncăpătoare pentru sutele de elevi. În alți ani, ar fi răsunat ultimul clopoțel, s-ar fi ținut discursuri, în fața elevilor frumos îmbrăcați, cu buchete de flori în brațe. Copiii urmau să-și ia rămas bun de la colegii de școală, de la profesori și să-și dea întâlnire pe 1 septembrie, prima zi de școală din noul an școlar. Cu regret, pandemia de COVID-19 a umbrit în acest an ultima zi de studii și a pustiit școlile.
„Finalizăm anul fără festivitățile de încheiere a acestui ciclu de studii. Nu vom avea nici tradiționala Gală a laureaților, cum o făceam în fiecare an, la care erau nominalizați cei mai buni elevi și profesori. Nu avem careul festiv la care făceam un bilanț al anului școlar, copiii știau că se pune punct unei noi etape în viața lor și urmează alta, un alt nou an școlar”, ne spune Ana Cimpoieșu, președinta Consiliului Raional (CR) Hâncești al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ).
A fost un sfârșit de an mai dificil și diferit decât în toți ceilalți ani. Pandemia de coronavirus a obligat, inclusiv elevii și profesorii, să treacă la lecțiile online, o premieră mondială, probabil. Chiar și așa, învățătorii susțin că au făcut față cu brio acestei încercări, în limitele posibilităților.
„A fost un an cu multe noutăți și provocări. Una dintre acestea a fost instruirea la distanță. Deși a fost un pic mai diferit, aproape toți copiii au însușit metodele de lucru în astfel de condiții. Bineînțeles, au fost și unele probleme, în familiile cu mai mulți copii, acolo unde părinții sunt profesori și trebuiau să fie la ore online”, susține Ana Cimpoieșu.
Elevii intră în vacanţa de vară. Astăzi este ultima lor zi de şcoală
Pentru a nu perturba procesul de învățământ la distanță, unii directori au dat temporar familiilor cu mulți copii calculatoarele de la școală, ne-a mărturisit președinta CR Hâncești al FSEȘ.
„S-a încercat să se găsească soluții, pentru ca elevii cu posibilități mai reduse să poată și ei studia de la distanță”, adaugă Ana Cimpoieșu.
Au trecut cu brio de această situație dificilă și colectivele de profesori din raionul Orhei, susține președintele CR Orhei al FSEȘ, Simion Boțan. „Noi nu am avut atât de multe cazuri de COVID față de celelalte raioane. Nu a suferit nici procesul de învățământ online. S-a lucrat cu toți elevii de la distanță, profesorii și-au primit la timp salariile. Chiar dacă unii copii nu aveau acces la calculator, învățătorii au avut grijă ca temele să ajungă la fiecare elev”, a menționat, pentru „Vocea poporului”, Simion Boțan.
Singura așteptare a cadrelor didactice e să treacă cât mai repede această pandemie și ca procesul educațional să revină la normal. „S-a lucrat conștiincios și cu dăruire. Unii directori de școală au menționat că mulți profesori și elevi au fost chiar mai motivați să facă față cu brio acestei situații. Pe de altă parte, au fost și copii care au rămas în umbră, pentru că nu au avut acces la calculatoare. Se va lucra aparte cu ei”, ne-a declarat Victor Sînchetru, președintele CR Ștefan Vodă al FSEȘ.
Conform statisticii oficiale, circa 20 de mii de copii și trei mii de învățători nu au avut acces la calculator în perioada pandemiei de COVID-19. Chiar dacă anul de studii s-a încheiat, mai mulți copii din diferite raioane vor primi planșete pentru a nu fi deconectați de lume și învăța de la distanță.
Despre acest lucru ne-a povestit Angela Chicu, președinta Asociației Femeilor Profesioniste și de afaceri din Moldova (BPW Moldova).
„Pe timp de pandemie nu a avut de suferit numai Moldova, ci chiar tot globul. Au suferit toate domeniile. Însă copiii au fost mereu cei mai vulnerabili. Am apelat la donatori și am primit suport pentru a-i ajuta. Au fost selectați copii din familii vulnerabile sau numeroase din raioanele Hâncești, Leova, Orhei, Ungheni, Glodeni, elevi care învață bine, însă au posibilități limitate. Astfel, cu suportul generos al GNRC, programul “Combaterea sărăciei la copii“, am decis să ajutăm aceste familii ca să nu fie izolate. Acum, copiii intră în vacanța mare, însă la toamnă se prezice un alt val de COVID, și, pentru orice eventualitate, ei trebuie să fie asigurați”, a precizat Angela Chicu.
A avut loc prima ședință în plen a Consiliului General al FSEȘ de după congress
În una din zilele trecute, a avut loc prima ședință în plen din noul mandat al Consiliului General al FSEȘ după cel de-al 7-lea Congres. Aceasta s-a desfășurat online, o modalitate mai puțin obișnuită decât până acum. În cadrul discuțiilor, au fost analizate detaliat problemele, propunerile, abordările critice ale delegaților la Congres. A fost aprobat un plan care, punctual, identifică acțiunile și termenele concrete pentru soluționarea acestor chestiuni.
„Problemele expuse de delegați țin de domenii precum salarizarea, condițiile de studii, de muncă și de odihnă ale membrilor de sindicat, reformele la care este supusă sfera cercetării în țara noastră, precum și de relațiile intersindicale, solidaritatea și unitatea mișcării sindicale în ansamblu”, a declarat Ghenadie Donos, președintele FSEȘ.