Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Ture continue: durata și condițiile de munca și de odihnă
Lucrez în ture continue și vreau să cunosc care este regimul de muncă şi de odihnă în astfel de condiții?
Vladimir Cazac, Chișinău
În cazul aplicării muncii în condițiile turei continue, timpul de muncă și timpul de odihnă sunt reglementate prin programul muncii în tură continuă care, potrivit art. 321 din Codul muncii, se aprobă de angajator după consultarea reprezentanților salariaților și se aduce la cunoștința salariaților cu cel puțin o lună înainte de punerea lui în aplicare.
Programul muncii în tură continuă trebuie să prevadă timpul necesar pentru transportarea salariaților la locul de muncă şi înapoi. Timpul deplasării spre locul de executare a lucrărilor şi înapoi nu se include în timpul de muncă şi poate coincide cu zilele de odihnă dintre schimburi.
Una din particularitățile reglementărilor legale ale acestui gen de muncă constă în faptul că orele de muncă suplimentară în limitele programului muncii în tură continuă se pot acumula pe parcursul anului calendaristic şi se pot constitui în zile complete, cu acordarea ulterioară a unor zile libere suplimentare, conform ordinului (dispoziției, deciziei, hotărârii) angajatorului.
Zilele libere acordate pentru munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă în perioada de evidență sunt retribuite în mărimea unui salariu de bază zilnic dacă contractul individual sau cel colectiv de lucru nu prevede condiții mai avantajoase.
Este important de menționat că durata turei continue reprezintă perioada care include timpul îndeplinirii lucrărilor şi timpul de odihnă între schimburi în orășelele speciale (înființate de angajator, reprezentând un complex de clădiri şi edificii menite să asigure salariaților condiții bune pentru îndeplinirea lucrărilor şi pentru odihnă între schimburi).
Durata unei ture continue nu trebuie să depășească o lună. În cazuri excepționale, la anumite obiective, angajatorul, după consultarea reprezentanților salariaților, poate majora durata turei continue până la trei luni.
Principiul nediscriminării salariaților în raport cu norma de lucru
Am auzit vorbindu-se la radioul național despre Directiva 98/81 a Uniunii Europene și aș vrea să cunosc mai bine care sunt prevederile principale ale acesteia și în ce măsură ele sunt reflectate în legislația noastră?
Antonia Pungă, Chișinău
Directiva 97/81/CE a Consiliului din 15 decembrie 1997 are drept obiectiv principal munca pe fracțiune de normă. Ea statornicește: principiul nediscriminării salariaților cu timp de muncă parțial în raport cu salariații care activează cu norma întreagă și prestează o muncă echivalentă; obligația angajatorului de a întreprinde măsuri pentru a înlesni accesul la munca pe fracțiune de normă – la toate nivelurile din unitate, inclusiv la profesiile/funcțiile calificate și posturile de conducere; obligația angajatorului de a informa salariații despre profesiile/funcțiile vacante cu norma întreagă și pe fracțiune de normă, apărute în cadrul unității, în termen de cinci zile lucrătoare de la data apariției lor; obligația angajatorului de a ține cont de cererile salariaților privind transferul de la munca cu norma întreagă la munca pe fracțiune de normă și invers sau de a-și majora durata timpului de muncă, în cazul în care apare o asemenea oportunitate.
Referitor la corelația dintre dispozițiile acestei Directive și legislația națională, ținem să menționăm că în 2017 (prin Legea nr.155 din 20.07.17), în Codul muncii au fost introduse un șir de noi rigori juridice europene, menite să reglementeze raporturile de muncă între salariați și angajatori din sectorul public, privat ori mixt, al Republicii Moldova.