
Foto: fgov.md
Peste o sută de angajaţi ai Fabricii de sticlă din Chişinău s-au pomenit, de la începutul acestui an, în concediu neplătit, conform unui ordin cu privire la sistarea activităţii acestei entităţi, semnat de Ion Cîrstea, administratorul întreprinderii. După ce au aflat de intenţia angajaţilor de a contesta în in-stanța de judecată legalitatea acestei decizii, reprezentanţii administraţiei au anunţat că o vor revizui.
Cu toate acestea, salariaţii Fabricii de sticlă din Chişinău au şanse reale să rămână în afara muncii, până pe 20 ianuarie, aşa cum prevede ordinul respectiv, emis pe 29 decembrie 2016.
Contactat telefonic pentru a oferi mai multe detalii, Ion Cîrstea s-a eschivat iniţial să ofere informaţii, sub pretextul că nu ar fi în ţară şi că s-ar afla în concediu pe cont propriu. El a precizat totuşi că nu a luat încă vreo decizie în ceea ce priveşte revizuirea disputatului ordin şi nici nu a dat indicaţii în acest scop subalternilor săi.
Ion Cîrstea a mai specificat că angajaţii ar fi fost informaţi despre sistarea activităţii întreprinderii în cadrul unei şedinţe cu participarea tuturor lucrătorilor, organizată chiar în ziua emiterii ordinului. El a menţionat că vor fi căutate soluţii pentru această problemă atunci când va reveni din concediu, lucru care ar urma să se întâmple luni, 16 ianuarie.
De cealaltă parte, Mihail Doboş, preşedintele comitetului sindical de la unitate, a remarcat că salariaţii de la Fabrica de sticlă din Chişinău au luat cunoştinţă de prevederile ordinului în cauză abia pe 2 ianuarie 2017. Atunci, ei s-au prezentat la serviciu şi nu li s-a permis să intre pe teritoriul întreprinderii, la locurile de muncă.
În consecinţă, salariaţii au organizat o acţiune de protest la poarta întreprinderii. În context, ei au întocmit un proces-verbal în care au constatat că ordinul sus-menţionat contravine legislaţiei muncii şi au solicitat anularea lui. În caz contrar, angajaţii şi-au anunţat intenţia de a ataca această decizie în instanţa de judecată pentru apărarea dreptului lor la muncă.
În aceeaşi zi, pe pagina web a întreprinderii a fost postat un
comunicat de presă. „…ca urmare a recepționării revendicărilor înaintate, administrația întreprinderii, în vederea soluționării pe
cale amiabilă a conflictului, își va revizui decizia luată prin ordinul 189 din 29.12.2016, căutând soluții alternative”, se menţionează în comunicat. În continuare, Federaţia „Sindicons” a expediat Inspectoratului de Stat al Muncii o scrisoare prin care comunică despre emiterea de către administratorul Fabricii de sticlă din Chişinău a unui ordin ce contravine legislaţiei muncii. Pe această cale, reprezentanţii „Sindicons” solicită efectuarea unui control al legalităţii ordinului respectiv şi obligarea conducerii acestei întreprinderi să respecte prevederile legii şi să nu admită încălcarea dreptului la muncă al salariaţilor.
Ordinul cu pricina prevede sistarea activităţii întreprinderii pe durata sărbătorilor de iarnă şi întreruperea activităţii de muncă a tuturor salariaţilor în perioada 2 – 20 ianuarie 2017. Totodată, administraţia şi-a rezervat dreptul de a atrage la muncă unii angajaţi în cazul unor munci neprevăzute sau care urmează a fi efectuate de urgenţă.
Administraţia îşi justifică decizia luată prin productivitatea scăzută a muncii, generată de temperaturile joase, şi imposibilitatea tehnică de a asigura încăperile cu agent termic.