Consider că angajatorul a decis incorect, sub pretextul apariției unor dificultăți economice, să mă transfere la un alt loc de muncă din întreprindere, doar pre-avizându-mă despre aceasta, fără să-mi ceară acordul scris sau măcar verbal, sau să-mi aducă la cunoștință noile condiții de remunerare a muncii. Vă rog să-mi spuneți care sunt drepturile salariatului în asemenea situație, în ce cazuri și pentru ce perioadă legislația permite transferarea salariatului la un alt loc de muncă, fără acordul acestuia?
Mihail Cercel, Soroca
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Reglementările legale cu privire la transferarea salariatului la un alt loc de muncă din aceeași unitate specifică unele condiții destinate protejării drepturilor de muncă ale angajatului. Mai exact, transferarea angajatului la un alt loc de muncă condiționează necesitatea respectării, de către angajator, a unor proceduri legale, care stabilesc anumite drepturi și garanții ale salariatului.
O importanță aparte, în acest sens, aparține dreptului la informare. Și anume. Potrivit art. 9 alin. (1) lit. f) din Codul muncii, salariatul are dreptul la informarea deplină și veridică, anterior transferării la un alt loc de muncă, privind condițiile de retribuire a muncii, inclusiv salariul funcției sau cel tarifar, suplimentele, premiile și ajutoarele materiale, periodicitatea achitării plăților cuvenite și altele.
Mai mult, anterior transferării într-o nouă funcție, angajatorul, în conformitate cu prevederile art. 48 alin. (1) din Codul muncii, are obligația de a informa persoana care urmează a fi transferată despre condițiile de activitate în funcția propusă, oferindu-i informația care, potrivit art. 49 alin. (1) din Codul muncii, se determină prin acordul părților și se include în contractul individual de muncă.
Salariatul are dreptul la informarea deplină și veridică, când este transferat la un alt loc de muncă
În scopul aplicării juste a procedurii de transferare a salariatului la un alt loc de muncă, este important să nu confundăm reglementările legale care vizează schimbarea temporară a locului și specificului muncii (art. 73 din Codul muncii) cu aspectele juridice privind transferul la o altă muncă (art. 74 din Codul muncii).
Cu referire la schimbarea temporară a locului și specificului muncii, art. 73 alin. (1) din Codul muncii stabilește că, „în cazul apariției unei situații prevăzute de art. 104 alin. (2) lit. a) și b), angajatorul poate schimba temporar, pe o perioadă de cel mult o lună, locul și specificul muncii salariatului fără consimțământul acestuia și fără operarea modificărilor respective în contractul individual de muncă”.
Prevederile art. 104 alin. (2) lit. a) și b) din Codul muncii se referă la situații deosebite, și anume: a) pentru efectuarea lucrărilor necesare pentru apărarea tarii, pentru preîntâmpinarea unei avarii de producție ori pentru înlăturarea consecințelor unei avarii de producție sau a unei calamități naturale; b) pentru efectuarea lucrărilor necesare înlăturării unor situații care ar putea periclita buna funcționare a serviciilor de aprovizionare cu apă și energie electrică, de canalizare, poștale, de telecomunicații și informatică, a căilor de comunicație și a mijloacelor de transport în comun, a instalațiilor de distribuire a combustibilului, a unităților medico-sanitare.
Dispoziția alin. (2) al art. 73 din Codul muncii stabilește condițiile în care angajatorul, în funcție de specificul muncii salariatului, poate dispune schimbarea temporară a locului de muncă al salariatului cu prestarea muncii la domiciliu sau de la distanță, fără operarea modificărilor respective în contractul individual de muncă.
Transferarea salariatului la o altă muncă permanentă sau pe o perioadă de până la o lună în cadrul aceleiași unități, cu posibilitatea prelungirii acestui termen până la un an, cu modificarea contractului individual de muncă, potrivit art. 74 din Codul muncii, se permite numai cu acordul scris al părților.