21 mai 2024
Chisinau
Varia

Tradiţii şi obiceiuri populare de Paşte

Loading
Varia Tradiţii şi obiceiuri populare de Paşte
Tradiţii şi obiceiuri populare de Paşte
usionline.com

De Paşte, există credinţa că cerurile se deschid, per­miţând sufletelor celor morţi să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja rudele dragi.

Bătrânii spun că din primul ou ciocnit în ziua de Paşte trebuie să mănânce toţi membrii familiei, pentru a fi în­totdeauna împreună. Dacă ai ciocnit un ou cu două găl­benuşuri în prima zi de Paşte, pregăteştete de nuntă. O vorbă din bătrâni spune că ai să te însori foarte curând.

La întoarcerea acasă, cel care aduce Lumina Sfântă de la slujba de Înviere trebuie să facă o cruce din fum pe grinda uşii, pentru ca toată gospodăria să fie protejată de rele. Lumânarea de la Înviere trebuie păstrata în casă şi aprinsă în caz de boală, calamităţi naturale, supărări.

În dimineaţa Paştelui e bine să priveşti prima dată în­tr-o cofă cu apă neîncepută. Se spune că vei avea vede­rea buna în tot restul anului.

Copiii născuţi de Paşte sunt binecuvântaţi, având o viaţa luminată şi presărată cu noroc toată viaţa.

La masa de Paşte e bine să mănânci mai întâi un ou, se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi peşte şi carne de pasăre, pentru a fi sprinten precum peştele şi uşor ca pasărea.

Dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand