21 mai 2024
Chisinau
Social

Tot mai mulți părinți nepăsători nu achită pensia de întreținere a copiilor

Loading
Social Tot mai mulți părinți nepăsători nu achită pensia de întreținere a copiilor
Tot mai mulți părinți nepăsători nu achită pensia de întreținere a copiilor
bstatic.de

Un divorț este în sine o experiență traumatizantă, iar dacă la mijloc sunt și copii minori, lucrurile se complică și mai mult. În șirul acestor proble­me se înscrie și cea de achitare a pensiei de întreținere a co­piilor, în cazul în care părinții acestora au decis să divorțeze.

Doctorul în sociologie Inga Chistruga-Sînchevici, șef-adjunct al Centrului de Cercetări Demo­grafice, una dintre autorii stu­diului „Asigurarea cu pensie de întreținere a copiilor cu părinți divorțați”, susține că, deși legisla-ția Republicii Moldova îi obligă pe părinți să poarte răspundere pentru dezvoltarea fizică, intelec­tuală şi spirituală a copiilor și să-şi întreţină copiii minori şi majori inapţi de muncă, realitatea este alta. Pe lângă situația de neglijare a copiilor după divorțul părinților, aceștia se mai confruntă și cu o insuficiență de mijloace financia­re pentru un trai decent.

Autorii studiului observă că problema asigurării copiilor cu pensie de întreținere în situație de divorț este mai mult decât relevantă, mai ales pe fundalul fenomenului migrațional intens, ce contribuie la separarea soți-lor și în unele situații a necunoaș-terii locului aflării unuia dintre părinți.

 

Date îngrijorătoare

Potrivit datelor din studiu, numărul dosarelor ce presupun stabilirea pensiei de întreținere a copilului reprezintă 75% din totalul dosarelor de desfacere a căsătoriei ce implică copii minori și în mai puțin de un sfert din cazuri debitorii achită pensia de întreținere a copiilor cu regulari­tate. Datele studiului sunt în acord cu informațiile obținute de la exe­cutorii judecătorești din țară. Ast­fel, din totalul celor peste 22 de mii de dosare cu privire la pensia de întreținere date spre execuție, doar în 26,4% debitorii achită cu regularitate pensia de întreținere, în 35,9% achitările sunt neregula­te și în 37,7% deloc nu se achită pensie de întreținere.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand