
Foto: delfi.lt
Interviu cu Tong Mingtao, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în R. Moldova
– Ce reprezintă sindicatele în China?
– Sindicatele chineze sunt organizaţii de masă ale muncitorilor, la care angajaţii aderă în mod benevol. Acestea reprezintă puntea de legătură cu masele populare şi un important pilon social al puterii de stat. Totodată, ele reprezintă şi apără interesele membrilor sindicatelor şi ale angajaţilor. Organul suprem de conducere al sindicatelor chineze este Adunarea Reprezentanţilor Sindicatelor şi Comitetul Executiv al Federaţiei Sindicatelor din întreaga Chină (FSC), ales de aceasta. Federaţia Sindicatelor din China este organul de conducere al federaţiilor sindicale locale şi al organizaţiilor naţionale ale diverselor uniuni industriale.
– Care este rolul sindicatelor chineze în societate, în stat?
– Obligaţia principală a sindicatelor chineze este apărarea drepturilor şi intereselor legale ale lucrătorilor. Rolul de bază ale acestora ar fi, în primul rând, mobilizarea şi încurajarea angajaţilor să participe activ la procesul de edificare şi reformare în scopul realizării obiectivelor economice şi sociale trasate. Totodată, acestea antrenează angajaţii în actul de guvernare a statului şi în viaţa socială, precum şi în gestionarea democratică a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor; educă colaboratorii în spiritul perfecţionării permanente a calităţilor morale şi spirituale, precum şi ridicării nivelului de știință şi cultură. De asemenea, sindicatele urmăresc ca angajații să devină un detașament format din muncitori şi funcţionari de stat dotați cu cele mai înalte calități umane: cultură, ideal, etică și disciplină.
![]() |
1 octombrie – Ziua naţională a Republicii Populare Chineze |
În al doilea rând, antrenate în procesul de dezvoltare a economiei socialiste de piaţă şi apărare a drepturilor politice ale muncitorilor şi funcţionarilor, sindicatele chineze protejează drepturile de muncă şi interesele materiale şi culturale ale muncitorilor şi funcţionarilor, participă la coordonarea relaţiilor de muncă şi reglementarea conflictelor sociale, încearcă să impulsioneze dezvoltarea economică şi stabilitatea durabilă a societății.
În al treilea rând, sindicatele trebuie să susţină guvernul în activitatea desfăşurată şi să joace un rol important în procesul de participare democratică şi control social în conformitate cu legea.
În al patrulea rând, sindicatele chineze susţin organele administrative ale întreprinderilor şi ale instituţiilor în procesul de administrare; organizează, mobilizează personalul la participare democratică şi procesul de control, creează structuri de consultanţă pentru muncitori şi funcţionari în vederea apărării drepturilor şi intereselor lor; încurajează entuziasmul acestora spre dezvoltarea întreprinderilor şi instituţiilor.
– Cum este organizată activitatea sindicatelor la nivel local şi de ţară?
– Sindicatele chineze coordonează activitatea întreprinderilor industriale cu cea a guvernelor locale, astfel asigurând centralismul democratic. Diverse ramuri de producere creează organizaţii sindicale la nivel central și local. Federaţiile sindicale locale, atât din provincii, cât şi din raioanele autonome, oraşele de subordonare centrală, dar şi din alte oraşe şi judeţe, sunt organe de conducere ale sindicatelor întreprinderilor din ramurile industriale şi ale sindicatelor locale.
Sindicatele chineze promovează o politică democratică, păstrând relaţii strânse cu membrii de sindicate şi desfăşoa-ră activitatea sindicală cu suportul lor.
Organele sindicale de conducere de toate nivelele trebuie să se concentreze pe susţinerea activităţii organizaţiilor primare, să servească interesele lor şi ale membrilor acestora în scopul ridicării vitalităţii organizaţiilor sindicale ierarhic inferioare întru transformarea sindicatelor în „Casa angajaţilor” și „Casa părintească a salariaților”.
Sindicatele chineze acordă o atenţie deosebită consolidării şi dezvoltării coeziunii dintre muncitori şi ţărani, menţinând frontul politic unic și patriotic, în acelaşi timp stimulând marea uniune a tuturor popoarelor din ţară, inclusiv a compatrioţilor din raioanele administrative cu statut special Hong Kong și Macao, compatrioților taiwanezi, dar şi a emigranților, compatrioții chinezi de peste hotare, contribuind la unirea, prosperarea patriei.
– Care sunt realizările sindicatelor chineze în ceea ce privește apăra-rea intereselor oamenilor muncii din China?
– O să vă povestesc despre activitatea concretă a sindicatelor chineze pe parcursul ultimilor cinci ani. În primul rând, sindicatele chineze au contribuit la implicarea activă a muncitorilor şi funcţionarilor în procesul de modernizare socialistă prin organizarea şi desfăşurarea la nivel local a diverselor întreceri de muncă între colective, au reacţionat în cel mai activ mod la presiunile și șocul crizei financiare internaţionale, acționând ferm cu pași comuni prin acţiuni coordonate de anvergură, au organizat şi antrenat muncitorii în realizarea proiectelor-cheie, în lupta împotriva calamităţilor naturale, precum şi promovarea reformei, inovării şi dezvoltării întreprinderilor, contribuind astfel la dezvoltarea stabilă şi rapidă a economiei naționale.
În al doilea rând, sindicatele chineze au educat şi contribuit la perfecţionarea calității maselor largi de muncitori şi au dezvoltat caracterul progresist al clasei muncitoare. Realizând un program de educație morală și de acțiuni cu caracter juridico-educațional al sindicatelor, au stimulat muncitorii și funcțio-narii să se implice în domeniul cultural-educațional și înălţarea de întreprinderi. La fel, sindicatele au promovat sporirea nivelului de calitate și calificare a muncitorilor și funcționarilor din toată țara. Au organizat pentru ei concursuri de testare a capacităților și a gradului de pregătire tehnică, concursuri de inovații tehnice etc. Grație acestui fapt, sindicatele joacă şi rolul de „școală” și platformă de pregătire.
În al treilea rând, s-a activizat vizibil procesul de consolidare și dezvoltare a organizațiilor sindicale. Către sfârșitul lunii iunie 2013, în China erau două milioane 665 de mii de organizații sindicale primare, care includeau șase milioane 378 de mii de organizații de bază. Astfel, 81,1% dintre muncitori și funcționari au aderat la sindicate. Numărul total al membrilor de sindicate a atins 280 de milioane de persoane, dintre care muncitorii migranți cu reședință în mediul rural au constituit 105 milioane de persoane. În comparație cu indicatorul înregistrat acum cinci ani, creșterea medie a fost de 14 milioane 485 de mii de persoane pe an.
În al patrulea rând, sindicatele s-au implicat tot mai mult în elaborarea actelor legislative și în implementarea lor, contribuind astfel la realizarea și perfecționarea permanentă a legislației muncii.
În acelaşi timp, sindicatele au stabilit relații de cooperare cu forul legislativ, contribuind și participând la activitatea de perfecționare și implementare legislativă. Au mobilizat muncitorii și funcționarii să vină cu propuneri asupra proiectelor de legi de bază, au prezentat forului legislativ revendicările muncitorilor, încercând să protejeze interesele angajaților; au participat la activitățile Adunărilor Naţionale ale Reprezentanţilor Poporului de toate nivelurile pentru a verifica cum este respectată legislația. Au exercitat controlul asupra activității Guvernului și au efectuat vizite cu titlu de inspecţii ale Consiliului Național Politic Consultativ, au contribuit la soluționarea problemelor stringente în procesul de implementare a legilor.

Foto: gov.md
În al cincilea rând, au stabilit relații armonioase de muncă, au contribuit la realizarea drepturilor și a intereselor muncitorilor, la dezvoltarea întreprinderilor și stabilitatea socială. Sindicatele au eficientizat mecanismele tripartite ale ședințelor comune și de coordonare a relațiilor de muncă dintre sindicate, Guvern, astfel încât contractul de muncă și contractul colectiv, dar și reuniunile reprezentanților muncitorilor și funcționarilor, să aibă un rol important; au ameliorat și perfecționat mecanismul de prevenire a contradicțiilor de muncă și de reglementare a acestora, contribuind la stabilitatea relațiilor de muncă în general.
În al șaselea rând, s-a extins activitatea de apărare a drepturilor și de susținere a muncitorilor și funcționarilor, ceea ce a permis altor categorii sociale să beneficieze de rezultatele dezvoltării economice și sociale. În acest context, sindicatele au contribuit la promovarea unei politici active de ocupare a forței de muncă, au extins rețelele de angajare și au oferit muncitorilor și funcționarilor suport în domeniul antreprenoriatului individual, sporind în acest fel gradul și calitatea lor de angajare. De asemenea, au implementat la întreprinderi un sistem de consultări colective la capitolul retribuția muncii, contribuind la crearea unui mecanism de creștere eficientă a salariilor; au majorat salariile muncitorilor și funcționarilor, aducându-şi obolul la soluționarea problemei restanțelor salariale. S-au implicat în elaborarea politicii de asistență socială și control, căutând pe această cale să asigure includerea tuturor muncitorilor și funcționarilor în sistemul de asistență socială. Au fost intensificate activitățile la capitolul protecția muncii și de apărare a drepturilor și intereselor muncitorilor și funcționarilor în domeniul sănătății și siguranței vieții. La fel, sindicatele au ameliorat rețelele de suport, au extins sursele de finanțare, au eficientizat sprijinul acordat, îmbogățind conținutul acestuia, au consolidat asistența juridică, astfel încât asistenţa socială să fie oferită în mod regulat și pe termen lung.
În ultimii cinci ani, numărul de familii nevoiașe ale muncitorilor și funcționarilor vizitate de către sindicatele din China s-a ridicat la 41,898 milioane, iar al celor care beneficiază de ajutoare a ajuns la 38,10 milioane de persoane.
În al șaptelea rând, sindicatele din China au extins în continuare relațiile externe și și–au sporit influența internațională, intensificând schimburile și contactele cu toate țările. În prezent, sindicatele stabilesc relații de prietenie și cooperare cu multe țări, regiuni și organizații sindicale internaționale.
– Se poate vorbi de un anumit nivel de autoritate a Sindicatelor chineze în rândurile populației?
– Sindicatele din China concep crearea unor relații socialiste armonioase de muncă drept o misiune glorioasă, o răspundere importantă. Ele apreciază că munca eficientă și îndeplinită din tot sufletul pentru muncitori și funcționari reprezintă punctul de pornire și finalitatea întregii activități. Sindicatele și-au trasat următoarele deziderate: „idei reale, acțiuni pragmatice și efect real”, când e vorba de interesele muncitorilor și funcționarilor, acestea reprezintă cel mai important lucru.
Sindicatele din China dezvoltă permanent diferite mecanisme de tipul „în momente dificile apelați la sindicate”, îi ajută pe muncitori și funcționari să-și sporească nivelul de conștiință privind apărarea drepturilor proprii și cel al eficienței serviciilor, propunându-şi să facă munca cât mai decentă și mai plăcută, să contribuie la dezvoltarea multilaterală a muncitorilor și funcționarilor.
Așadar, putem spune cu mândrie că sindicatele din China muncesc cu multă abnegație în interesul angajaților. Acestea au ajutat foarte mult muncitorii și funcționarii să-și soluționeze problemele dificile. Grație aces-tui fapt, a crescut nivelul de bunăstare al muncitorilor și funcționarilor, a sporit echitatea socială. Totodată, s-au ameliorat relațiile socialiste armonioase de muncă. Astfel, sindicatele din China au ajuns să se bucure de apreciere înaltă din partea membrilor și a oamenilor simpli.