15 October 2024
Chisinau
Cultura

Toamna se numără… dovlecii moldovenești

Loading
Cultura Toamna se numără… dovlecii moldovenești
bostaniada-3

Foto: vocea.md

Ediţia a doua a festivalului etno-gastronomic a adunat în satul Lozova, raionul Străşeni, mai mult de cinci mii de vizitatori. Într-un concurs special, fermierii au avut ocazia să-şi prezinte cei mai frumoşi dovleci cul­tivaţi pe ogoarele din lo­calitate. Vizitatorilor le-a fost prezentat şi un teatru gastronomic, unde bucă­tarii au demonstrat cele mai neobişnuite reţete cu folosirea dovleacului.

 

Ideea organizării unui fes­tival care să promoveze do­vleacul, ca legumă cu o valoare nutritivă înaltă şi cu proprietăţi curative, aparţine preşedin­telui Asociaţiei grădinarilor, pomicultorilor, floricultorilor, viticultorilor şi apicultorilor amatori „Demetra”, Ion Cioca­nu. „Cu vreo opt ani în urmă, am reuşit să cresc un bostan de 120 kg şi toţi se mirau de per­formanţa mea. Atunci am înce­put să colecţionez seminţe de diferite soiuri şi să fac o selec­ţie a lor. Sunt pasionat de acest lucru, mai ales că bostanul sau dovleacul, cum i se spune mai recent, nu e o legumă oarecare. Ea este foarte valoroasă şi stră­moşii noştri ştiau acest lucru. Eu mai ţin minte încă culoarea aurie şi gustul inconfundabil al pâinii plămădite pe pulpă de bostan”, povesteşte Ion Cioca­nu. El a spus că bostanul trebu­ie promovat în continuare ca o legumă curativă şi de consum, adică cultivat industrial, căci este solicitat în mai multe ţări europene. Acum, în ţara noas­tră există un singur producător care deţine mai mult de 200 de ha de plantaţii de dovleci şi ex­portă exclusiv seminţe pentru folosirea în industria alimenta­ră şi farmaceutică.

 

bostaniada-5

Foto: vocea.md

 

Organizatoarea festivalului, Tamara Şchiopu, este o moldo­veancă stabilită în Marea Brita­nie, ţară unde dovleacul se con­sumă foarte mult. „Mi-aşi dori ca gospodinele din Moldova să cunoască care sunt posibi­lităţile de folosire a bostanului în culinărie. Bostanul poate fi adăugat nu numai în plăcintă, ci şi în supe sau în fripturi, bu­dinci şi checuri”, a precizat Ta­mara Şchiopu. Ea a remarcat că moldovenii încep să aibă inte­res pentru astfel de evenimen­te şi că festivalul poate deveni unul de tradiţie.

 

bostaniada-4

Foto: vocea.md

 

Dovleacul este un produs autohton ieftin şi sănătos, care are mai multe beneficii pentru organism prin conţinutul bogat în fibre şi antioxidanţi, dar scă­zut în calorii. În cadrul festiva­lului, dovleacul a fost prezentat sub toate formele, culorile şi dimensiunile, crud sau prepa­rat sub formă de bucate reci şi fierbinţi. De asemenea, au mai fost expuse spre comercializare şi diverse produse tradiţionale moldoveneşti şi confecţii ale meşterilor populari.

 

bostaniada

Foto: vocea.md

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand