Ediţia a doua a festivalului etno-gastronomic a adunat în satul Lozova, raionul Străşeni, mai mult de cinci mii de vizitatori. Într-un concurs special, fermierii au avut ocazia să-şi prezinte cei mai frumoşi dovleci cultivaţi pe ogoarele din localitate. Vizitatorilor le-a fost prezentat şi un teatru gastronomic, unde bucătarii au demonstrat cele mai neobişnuite reţete cu folosirea dovleacului.
Ideea organizării unui festival care să promoveze dovleacul, ca legumă cu o valoare nutritivă înaltă şi cu proprietăţi curative, aparţine preşedintelui Asociaţiei grădinarilor, pomicultorilor, floricultorilor, viticultorilor şi apicultorilor amatori „Demetra”, Ion Ciocanu. „Cu vreo opt ani în urmă, am reuşit să cresc un bostan de 120 kg şi toţi se mirau de performanţa mea. Atunci am început să colecţionez seminţe de diferite soiuri şi să fac o selecţie a lor. Sunt pasionat de acest lucru, mai ales că bostanul sau dovleacul, cum i se spune mai recent, nu e o legumă oarecare. Ea este foarte valoroasă şi strămoşii noştri ştiau acest lucru. Eu mai ţin minte încă culoarea aurie şi gustul inconfundabil al pâinii plămădite pe pulpă de bostan”, povesteşte Ion Ciocanu. El a spus că bostanul trebuie promovat în continuare ca o legumă curativă şi de consum, adică cultivat industrial, căci este solicitat în mai multe ţări europene. Acum, în ţara noastră există un singur producător care deţine mai mult de 200 de ha de plantaţii de dovleci şi exportă exclusiv seminţe pentru folosirea în industria alimentară şi farmaceutică.
Organizatoarea festivalului, Tamara Şchiopu, este o moldoveancă stabilită în Marea Britanie, ţară unde dovleacul se consumă foarte mult. „Mi-aşi dori ca gospodinele din Moldova să cunoască care sunt posibilităţile de folosire a bostanului în culinărie. Bostanul poate fi adăugat nu numai în plăcintă, ci şi în supe sau în fripturi, budinci şi checuri”, a precizat Tamara Şchiopu. Ea a remarcat că moldovenii încep să aibă interes pentru astfel de evenimente şi că festivalul poate deveni unul de tradiţie.
Dovleacul este un produs autohton ieftin şi sănătos, care are mai multe beneficii pentru organism prin conţinutul bogat în fibre şi antioxidanţi, dar scăzut în calorii. În cadrul festivalului, dovleacul a fost prezentat sub toate formele, culorile şi dimensiunile, crud sau preparat sub formă de bucate reci şi fierbinţi. De asemenea, au mai fost expuse spre comercializare şi diverse produse tradiţionale moldoveneşti şi confecţii ale meşterilor populari.