2 October 2024
Chisinau
Social

Tinerii, tot mai interesați să-și cunoască drepturile la locul de muncă

Loading
Social Tinerii, tot mai interesați să-și cunoască drepturile la locul de muncă
Tinerii, tot mai interesați să-și cunoască drepturile la locul de muncă
facebook.com

Pe 14 noiembrie curent, la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), s-a desfășurat o nouă sesiune de instruire a studenților în cadrul proiectului „Drepturile tinerilor la locul de muncă”, realizat de CNSM cu susținerea financiară a Fundației „Friedrich Ebert” Moldova.

În cadrul acestei instruiri, studenții au avut posibilitatea de a afla detalii despre drepturile lor, ca viitori salariați. La sesiunea actuală ei au acumulat cunoștințe la tematica „Drepturile lucrătorilor în domeniul securității și sănătății în muncă”.

Alina Codreanu, lector universitar la ASEM, formatoare instruită în cadrul proiectului respectiv, a început prezentarea cu noțiunea de „muncă decentă” și semnificația acesteia pentru tânăra generație. Tinerii, de- sigur, consideră că munca decentă este de- finită ca respectarea atât a drepturilor, cât și obligațiilor părților raporturilor de muncă, dar au menționat și faptul că muncă decentă trebuie asigurată și printr-un salariu decent și condiții decente de muncă.

Ulterior, profesoara a expus obligațiile și drepturile angajatorului, precum și ale salariatului, vizând securitatea și sănătatea în muncă (SSM). Domnia sa a adus la cunoștința studenților informația despre ce trebuie să cunoască despre SSM un tânăr atunci când se angajează, precum: informarea despre atribuțiile pe care le va avea la locul de muncă și riscurile pe care le implică viitoarea activitate, necesitatea de a trece o instruire inițială și periodică în domeniul SSM, vizavi de ceea ce înseamnă riscurile și pericolul la locul de muncă, cum trebuie evaluate acestea și, după caz, ce măsuri de protecție trebuie să le aplice angajatorul pentru a proteja viața și sănătatea salariaților.

De asemenea, formatoarea le-a vorbit studenților despre necesitatea efectuării controlului medical la angajare și periodic, ce echipament de protecție trebuie să îi fie asigurat angajatului și cum să fie echipat corect la locul de muncă; dreptul de a refuza executarea unei munci care îi pune în pericol viața sa sau a altor colegi; ce să întreprindă în caz de accident de muncă și care ar fi acțiunile pentru a acorda primul ajutor ș. a.

La activitate a fost prezent responsabilul de proiect din partea CNSM, Sergiu Iurcu, consilier superior în Departamentul protecție social-economică al Confederației. El a menționat importanța cunoașterii de către tineri a drepturilor lor atunci când urmează să se angajeze și să semneze un contract individual de muncă. De asemenea, a menționat cât de important este să îți cunoști drepturile în domeniul SSM, de- oarece nerespectarea cerințelor în acest sens poate conduce la unele boli profesionale, la dizabilitate sau chiar poate costa viața.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand