14 iunie 2024
Chisinau
Social

Tinerii, cel mai grav afectați de șomaj în perioada pandemică

Loading
Social Tinerii, cel mai grav afectați de șomaj în perioada pandemică
Tinerii, cel mai grav afectați de șomaj în perioada pandemică
Vocea poporului

Criza pandemică a agravat și mai mult problema șomajului. În spe­cial, au avut de suferit angajații ti­neri. Uniunea Europeană a lansat o inițiativă pentru a-i ajuta pe aceștia să-și găsească de lucru. Conform Organizației Internaționale a Muncii (OIM), pandemia are efecte „devas­tatoare disproporționate” asupra oportunităților de muncă pentru tineri, iar cifrele cele mai recente arată că tinerii se confruntă cu ob­stacole majore, care îi împiedică să-și continue formarea și educația, să încerce mai multe joburi sau să intre pe piața muncii.

Informația dată mi-a trezit curiozita­tea și am încercat să aflu dacă în Repu­blica Moldova se întreprind măsuri pentru diminuarea șomajului, căci țările mem­bre ale Uniunii Europene, după cum ve­dem, au grijă de cetățenii lor. O recentă informație selectată de pe site-ul anofm.md s-ar părea că ne dă răspuns parțial la această întrebare. Astfel, în perioada 17-28 mai, ANOFM, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii, a oferit instruire antreprenorială pentru angajatorii care vor să-și extindă afacerea, astfel creând noi locuri de muncă.

Începând cu 2016, Organizația Inter-naționala a Muncii oferă suport în elabo­rarea și implementarea programelor active de ocupare. În acest an, prin intermediul unui Acord de cooperare, ANOFM va im­plementa art. 39 (consultanță, asistență și sprijinirea inițierii unei afaceri) și art. 40 (susținerea proiectelor de inițiative locale), ultimele două masuri active din Legea 105/2018 cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj.

 

Subvenții unice din partea OIM pentru crearea locurilor de muncă

 

Aceste măsuri sunt adresate persoane­lor care doresc sa înființeze o afacere pro­prie, dar și angajatorilor care vor sa-și ex­tindă afacerea, achiziționând echipament și astfel creând locuri de muncă pentru șomeri.

Angajatorii care creează locuri noi de muncă, angajează șomeri înregistrați la subdiviziunea teritorială și care activea­ză în localitățile rurale pot beneficia de subvenție unică: compensarea a 65% din cheltuielile suportate, maxim 10 sala­rii medii lunare pe economie (maximum 81075 de lei). Angajatorul este obligat să mențină locurile de muncă create pe o pe­rioadă de cel puțin 12 luni.

Costul proiectului este de peste 120 de mii de dolari.

 

Top cele mai plătite locuri de muncă

În acest context, am dorit să aflăm care sunt cele mai bine plătite locuri de mun­că pe piața muncii, potrivit declarațiilor agenților economici.

Cel mai bine plătit loc de muncă va­cant (32-36 de mii de lei) declarat la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă este pentru poziția de mana­ger sisteme de calitate la o firmă care își desfășoară activitatea în municipiul Cahul, satul Giurgiulești, în domeniul extracției uleiului de floarea-soarelui. De asemenea, compania este în căutare de mecanic-șef, maistru, operator în sectorul de producție, mecanic, operator în sala de cazane, elec­trician etc., pentru care se oferă între 10 și 27 de mii de lei lunar.

20 de mii de lei sunt oferite de un SRL din Drochia pentru un contabil. Compa­nia mai ofertează un loc de muncă vacant pentru poziția de inginer, responsabil de construcția și reparația drumurilor cu uti­laje sau tehnică specială, și se oferă 15 mii de lei.

18-20 de mii de lei este leafa pentru un inginer responsabil de șantierul în lu­cru care va activa în raionul Telenești și are cunoștințe în domeniul construcțiilor. De asemenea, compania este în căutare de specialiști în domeniul construcțiilor de drumuri și poduri. Locurile de muncă sunt în municipiul Comrat și în raionul Telenești. Compania oferă transport, caza­re (la necesitate), prânz și salariu motivant (10-18 mii de lei).

Spitalul Clinic Militar Central din muni­cipiul Chișinău este în căutare de medici și alți lucrători medicali, pentru aceste locuri de muncă vacante se acceptă personal cu experiență minimă și se oferă 12-17 mii de lei.

Salarii de 15-17 mii de lei sunt oferite de angajatori pentru locurile de muncă vacante: manager proiecte în construcție, inginer în construcții, manager achiziții, programatori, medici, sudori etc.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand