7 de tinere și tineri de etnie romă au participat, în premieră, timp de o săptămână, la Şcoala de vară „Zorjaras – Împuternicirea Fetelor Rome”. Ei au învățat ce înseamnă egalitatea de gen, ce drepturi au și cum pot combate stereotipurile de gen prin propriile proiecte. Mai mult, cele mai bune inițiative vor fi susținute financiar.
Diana Leahu, originară din orașul Orhei, este una dintre participantele la școala de vară și studentă la Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat din Moldova (USM). Ea a simțit pe propria piele cum e să fii discriminată, și nu doar o singură dată. „Chiar şi atunci când am fost admisă la facultate şi urma să ne prezentăm colegilor, eu le-am spus că sunt de etnie romă. Imediat am văzut cum li s-a schimbat mimica feţei. Un profesor chiar m-a întrebat ce caut aici şi de ce nu mă mărit, aşa cum fac fetele rome”, ne spune Diana.
Când era mică, Diana a mers la grădiniţă, după care a urmat şcoala şi a ţinut cu tot dinadinsul să facă şi o facultate. Nu se opreşte aici. Intenționează să facă și studii de masterat. Visul ei este să devină procuroare sau judecătoare. „Sunt ambiţioasă şi vreau să demonstrez că noi putem şi avem toate capacitățile să fim în rând cu toţi şi să nu fim percepuţi doar că cerşim şi dansăm”, spune tânăra, care este membră și voluntară la mai multe organizații de apărare și promovare a drepturilor femeilor şi persoanelor de etnie romă.
„Acum sunt deja şi pe post de consultantă pentru femeile şi tinerele de etnie romă. Multe vin la mine acasă şi mă întreabă cum ar trebui să procedeze într-un fel sau altul, la ce şcoală să se înscrie. Faptul că sunt utilă pentru cineva şi putem să schimbăm lucrurile mă bucură nespus de mult. Noi suntem viitorul şi noi vom putea schimba lucrurile”, zâmbeşte Diana.
Încurajaţi să devină cetăţeni active
Şcoala de vară „Zorjaras – Împuternicirea Fetelor Rome” a avut menirea de a încuraja tinerele şi tinerii romi să devină cetăţeni activi şi să organizeze diferite acţiuni civice. În cadrul acesteia, participanții au discutat despre cum să se implice în viaţa publică, să fie activi prin reţelele de socializare, dar şi să dezvolte împreună activităţi de împuternicire a fetelor rome în comunităţile lor.
„Am participat la mai multe seminare, iar această şcoală de vară este una dintre cele mai plăcute experienţe. Am avut cursuri foarte utile. Eu şi aşa eram strict convinsă că fetele trebuie să fie egale cu băieţii, în special, fetele noastre rome, pentru că situaţia noastră este un pic mai gravă decât în general şi aceste seminare m-au convins că este necesar să merg înainte. Dacă, până acum, am avut o idee de proiect, acum am mai multe şi vreau să le implementez. Unul dintre ele este să organizăm cursuri de calificare pentru fetele rome”, ne-a spus Diana Leahu.
Și băieții care au participat la școala de vară au simțit că acest training a constituit un impuls pentru a promova în continuare egalitatea dintre femei și bărbați. „Mereu tindeam ca femeia să fie egală cu bărbatul, să nu fie în niciun caz subordonare, dar să existe coordonare între femeie şi bărbat. Ne-am adunat aici pentru a susţine femeile, pentru a încuraja femeia că trebuie să meargă înainte, nu doar pentru ele înseși, dar pentru întreaga comunitate romă”, susţine Şahin Rădița, un participant la școala de vară, student la Facultatea de Drept de la USM.
Tinerii au fost împuterniciți să vină cu anumite inițiative la nivel local, care ar fi în susținerea femeilor și fetelor rome din Republica Moldova. Iar cele mai bune proiecte, care ar trebui implementate în două-trei luni, vor beneficia de susținere financiară.
Această şcoală de vară a fost organizată de Centrul Național al Romilor și sprijinită financiar de Fundaţia Europeană pentru Tineret (EYF) al Consiliului Europei, Programul ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundaţia Est–Europeană şi Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanţat de Guvernul Suediei şi proiectul regional UN Women pentru promovarea politicilor şi bugetelor sensibile la dimensiunea de gen în Europa de Sud–Est, finanţat de Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare.
Acest material este realizat de publicația „Vocea Poporului”, cu sprijinul financiar al UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).
Viziunile exprimate ]n articol sunt cele ale autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunile partajate de UN Women sau ONU, în general.
Materialul poate fi utilizat gratuit pentru scopuri necomerciale, cu înștiințarea cuvenită a UN Women.