Miercuri, 5 aprilie curent, în laboratorul tehnologic al Colegiului de Comerț al ASEM a fost organizat primul masterclass din acest an pentru cadrele didactice din 16 școli din învățământul profesional tehnic și două colegii din Republica Moldova, cu genericul „Tendințe noi în bucătăria internațională”. Menționăm că acest masterclass este al doisprezecelea la număr organizat pentru cadrele didactice.
Masterclass-ul a fost organizat de ICS Metro Cash&, Carry Moldova SRL și susținut de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED), Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Comitetul Sectorial pentru Formare Profesională în Comerț, Hoteluri și Restaurante (CSFPCHR).
Activitatea are scopul de a contribui la promovarea sectorului HoReCA, dezvoltarea competențelor profesionale ale cadrelor didactice și consolidarea legăturii între piața muncii și instituțiile de învățământ profesional tehnic.
Masterclass-ul este înalt apreciat de profesorii de la disciplinele de specialitate pentru caracterul său inovator, de chef-ii de înaltă calificare de la restaurante prestigioase din țară. Elevii sunt beneficiari indirecți ai activității de formare, iar instituțiile de învățământ au posibilitatea să dezvolte parteneriate pentru creșterea oportunităților de angajare ale absolvenților. Beneficiile sunt multiple, iar fiecare partener al proiectului de formare își are contribuția, responsabilitatea și beneficiul său.
Activitatea a fost condusă de bucătarul-șef Alexandr Julavschi, bucătar care a experimentat mult în acest domeniu și se implică din tot sufletul în activități de instruire a cadrelor didactice. În cadrul activității, bucătarul-șef a împărtășit diverse secrete culinare acumulate pe parcursul activității, din propria experiență, a explicat cele mai esențiale tehnici necesare pentru a se asigura că fiecare preparat are textura și aspectul prevăzute de normative și apreciate de gurmanzi.
Împreună cu bucătarul-șef Alexandr Julavschi, profesorii au preparat diferite bucate: carpaccio de roșii cu supă de rucola, jeleu de roșii albe și telemea afumată, miel înăbușit și piure de țelină cu sos de vin roșu, șalău cu sparanghel, icre afumate cu smântână, jeleu din mujdei și specialitatea bucătarului, sosul „Borș”, tartă „Tatin” cu mere, semifreddo de vișine și miere crocantă. Masterclass-ul s-a încheiat cu o degustare a deliciilor culinare preparate. Concurenții au primit certificate de participare și câte un cadou de la ICS Metro Cash& și Carry Moldova SRL.
Menționăm că laboratorul tehnologic unde s-a desfășurat masterclass-ul este utilat conform cerințelor în vigoare, cu posturi de lucru individuale moderne, ustensile și echipamente la standarde europene.
Vă invităm să vedeți cum s-a desfășurat acest masterclass și pe pagina www.csfpchr.com și, totodată, să vă inspirați pentru prepararea bucatelor pentru masa de Paști.
Comitetul Sectorial pentru Formare Profesională în Comerț, Hoteluri și Restaurante (CSFPCHR) a fost constituit prin decizia comună a fondatorilor, Federaţia Sindicală a Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri din Republica Moldova şi Asociaţia Patronală din Comerţ, Hoteluri, Restaurante şi Catering din Republica Moldova, înregistrat la Agenţia Servicii Publice a Republicii Moldova la data de 29 mai 2018.
Obiectivele CSFPCHR sunt orientate spre dezvoltarea durabilă şi sustenabilă a comitetului, relevante pentru asigurarea corelării formării profesionale a angajatorilor şi salariaţilor cu cerinţele pieţei forţei de muncă, sprijinirii învățământului profesional tehnic şi formării continue pe lanţul instrumental: standarde ocupaţionale – cadrul naţional al calificărilor – curricula de formare profesională.
Diana ROMANCIUC, vicepreședinte al CSFPCHR