19 February 2025
Chisinau
Cultura

Teatrele care bucură copiii cu spectacole s-au adunat „Acasă la Guguţă”

Loading
Cultura Teatrele care bucură copiii cu spectacole s-au adunat „Acasă la Guguţă”
Teatrele care bucură copiii cu spectacole s-au adunat „Acasă la Guguţă”

teatrul-guguta

 

Cea de-a doua ediţie a Fes­tivalului Naţional de Tea­tru pentru Copii „Acasă la Guguţă” s-a desfăşoarat la Chişinău în perioada 21-27 noiembrie. În această peri­oadă, pe scenele mai mul­tor teatre din capitală au fost prezentate în total nouă spectacole.

 

„Echipa de la Teatrul „Gugu­ţă” este una tânără. Ne-am adu­nat o dată la o cafea şi am decis să facem ceva frumos pentru mi­cii spectatori. Astfel, a luat naşte­re Festivalul „Acasă la „Guguţă”. Nu am cerut nimănui finanţare pentru acest festival, toate chel­tuielile le suportă teatrul nos­tru. Avem şi un juriu, compus doar din copii talentaţi, care au obţinut Trofeul şi Premiul I la Concursurile „Valeriu Cupcea” şi „Trăieşte-ţi clipa”, a specificat Gabriela Lungu, directorul Tea­trului „Guguţă”.

În cadrul festivalului, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” de la Bălţi a prezentat piesa „Pâinea lui Inghe”. Teatrul Republican Muzical–Dramatic „B. P. Has­deu” din Cahul vine în faţa mici­lor spectatori  cu spectacolul „Ur­suleţul Mormi”. Actorii Teatrului de Revistă „Ginta Latină” au jucat piesa „Visul unei nopţi de vară”, iar echipa Teatrului Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov” – „Ziua de naştere a motanului Leopold”. Teatrul „Veniamin Apostol” de la Soroca vine în faţa publicului cu „Povestea Scufiţei Roşii”, iar Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” – cu „Povestea inimii bune”. Actorii Teatrului Repu­blican „Luceafărul” vor veni în scenă cu „Eliza şi lebedele sălba­tice”. Două spectacole va aduce în scenă şi Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” – „Cusut cu aţă albă” şi „Lacrimi de poveste”.

La inaugurarea festivalului, pe faţada Teatrului de Păpuşi „Guguţă” a fost dezvelită o pla­că comemorativă în memoria lui Victor Ştefaniuc, fost director al instituției respective. Victor Şte­faniuc a fondat Teatrul de Păpuşi „Guguţă” în anul 1992, pe care l-a condus cu cinste până la sfâr­şitul vieţii. În calitate de director artistic şi prim-regizor, a dăruit copiilor peste 40 de spectacole: „La moara cu plăcinte” şi ”Co­moara tâlharului” de Iulian Filip, „Căpriţa-ştrengăriţa” de Mihail Suponin, „Ţurţurică” de Nicolae Rusu, „Crăiţa Florilor” de Hans Christian Andersen, „Taina ine­lului” de Spiridon Vangheli, „În această viaţă” de Gheorghe Ur­schi. De asemenea, el a semnat piesele „Evoluţie” și „Colajul lui Guguta”, ambele montate pe scena acestui teatru. În calitate de profesor universitar la Aca­demia de Teatru, Muzică și Arte Plastice, a instruit şase generații de actori păpușari. Împreună cu trupa sa, a participat la diver­se festivaluri internaţionale, de unde, în permanenţă, s-a întors cu diplome de merit. Victor Şte­faniuc a decedat la 21 februarie 2010, după o lungă suferinţă.

Cu un cadou pentru copii a venit şi Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură. „Festi­valul „Acasă la Guguţă” este un eveniment binevenit care uneşte actorii, regizorii, scenografii, alţi oameni de teatru şi îi ajută să facă schimb de experienţă. Este şi un prilej pentru copii să vadă şi alte spectacole decât cele prezentate de teatrele din capitală. În ace­laşi timp, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură a pro­curat pentru copiii salariaţilor din domeniu, care sunt membri de sindicat, bilete la spectacolele prezentate de Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici” şi de Teatrul Republican „Luceafărul”. Este o tradiţie în ajun de Crăciun şi de Revelion”, a ţinut să menţioneze pentru ziarul “Vocea poporului” Nicolae Garaz, preşedintele fede­raţiei menționate mai sus.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand