Fiecare a treia persoană tânără nu este prezentă sub nici o formă pe piața muncii, potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică. Pentru a facilita angajarea tinerilor, PNUD Moldova și Institutul Național de Cercetări Economice au lansat primul Observator de competențe, centrat pe tineri și pe implicarea lor activă.
Laboratorul va efectua cercetări cu privire la ajustarea competențelor cu cerințele pieței muncii și capacitatea sporită de angajare pentru tinerele femei și bărbați. Lansarea a fost făcută în cadrul Târgul locurilor de muncă pentru tineri, care a avut loc miercuri la Chișinău.
Tinerii susțin că sunt prea puține locuri de muncă pentru ei și neatractive din punct de vedere financiar, iar angajatorii afirmă toți într-un glas că, dimpotrivă, este de lucru și nu ajung brațe de muncă. Managerii instituțiilor au pregătit pentru târg oferte tentante în speranța că vor găsi candidații potriviți pentru funcțiile vacante din întreprinderile lor. Deși au fost secretoși la capitolul salarii, aceștia au depus tot efortul ca ofertele lor să fie cele mai atractive.
50 de angajatoriîn căutare de specialiști tineri
La târg au participat 16 instituţii de învăţământ profesional-tehnic, patru centre de ghidare din cadrul universităţilor şi peste 50 de angajatori, care au oferit peste 1700 de locuri de muncă. Tinerii au depus CV-uri şi au participat entuziasmați la un prim interviu de angajare.
La eveniment a participat și Petru Chiriac, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), prezent deja la a șaptea ediție a târgului. Rolul sindicatelor e incontestabil la început de carieră.
„CNSM apară drepturile membrilor de sindicat, inclusiv ale
tinerilor. Deja de șapte ani, participăm cu consultații, instruiri, recomandări. Le explicăm tinerilor specialiști cum se elaborează un CV, cum se încheie un contract individual de muncă, ce rol are un contract colectiv de muncă etc. Sunt niște lucruri pe care tinerii trebuie să le cunoască, pentru a fi protejați. Angajatorul, înainte de a-l plasa la locul de muncă pe un tânăr proaspăt angajat, trebuie să-i creeze condiții de muncă, să se țină cont de igiena, securitatea și sănătatea la locul de muncă. Angajatul trebuie să accepte doar angajarea legală, cu toate actele în regulă. Să aibă salariu decent și să muncească cinstit, nu la negru. Aceste lucruri le explicăm noi tinerilor care sunt în căutarea unui loc de muncă”, a explicat Petru Chiriac.
De la eveniment nu a lipsit nici Inspectoratul de Stat al Muncii, care a oferit solicitanţilor informaţii utile despre angajarea în câmpul muncii. Deşi numărul ofertelor a fost peste așteptări, tinerii spun că angajatorii nu au fost prea vorbăreți la capitolul remunerare.
Rolul observatorului de com-petențe despre care vă spuneam mai sus este de a analiza piața forței de muncă, de a identifica problemele de calificare nepotrivită și de a oferi sprijin pentru politici publice în cazul în care este necesar, pentru a facilita ca tinerii să fie mai bine pregătiți pentru piața muncii. Observatorul va efectua, de asemenea, experimente în materie de politici publice și va analiza cum va influența schimbul de idei dintre sectorul public și cel privat ca în ultimă instanță să poată îmbunătăți situația tinerilor solicitanți de locuri de muncă în Republica Moldova.
Circa 2000 de tineri vor fi antrenați în activitățile Observatorului. Laboratorul va fi amplasat în incinta Institutului Național de Cercetări Economice și va recruta tineri pe bază de voluntariat, care vor fi implicați în experimente și activități specifice. În curând va fi disponibilă o pagină web dedicată inițiativei date.
Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în prezent, în Republica Moldova sunt peste 26 de mii de şomeri. Patru mii dintre cele zece mii de locuri neocupate pe piața muncii sunt în capitală. Cele mai multe locuri vacante se înregistrează în industria uşoară, în comerţ şi IT.