Locuri de muncă, stagii și cursuri, dar și competiții și concursuri au avut loc zilele trecute la Târgul de Cariere din Chișinău. Peste două mii de locuri de muncă disponibile pentru domenii precum IT, inginerie, servicii financiare, vânzări şi chiar experţi la Banca Naţională au fost scoase la târg, în cele peste 40 de firme și instituții naționale și internaționale.
Sute de doritori au venit şi au lăsat CV-urile în speranţa că îşi vor găsi jobul visat, în ţară sau, de ce nu, peste hotare.
„Sunt disponibile locuri de muncă în aproape toate domeniile de activitate. Companiile sunt în căutare de IT-iști, ingineri, manageri financiari și de producție, specialiști în marketing, agenți de vânzări, designeri, profesori de limba engleză, auditori, agenți de turism, consultanți în relația cu clienții, dar și dispeceri, responsabili pentru resurse umane, contabili, vorbitori de rusă, engleză, italiană, suedeză, norvegiană, spaniolă, germană și portugheză. Pentru studenți există stagii și internshipuri disponibile. Se cere să aibă interes pentru postul respectiv, să ştie ce caută, să fie hotărâţi şi să îşi dorească să crească în cadrul companiilor. Tot mai multe companii ne transmit că-şi doresc candidaţi pe care să poată să-i ţină cât mai mult timp în companie şi să poată creşte de pe o poziţie pe alta”, a spus, pentru ziarul ,,Vocea poporului”, Corina Brândușan, PR managerul Târgului de Cariere.
Standul de demisii
Mai nou, în acest an, ne spune Corina Brânduşan, la târgul de cariere a fost şi ,,standul de demisii” pentru cei care vor să-şi schimbe locul de muncă. Pe lângă instituţii de stat şi companii private din Republica Moldova şi România, la târg a fost prezent şi gigantul magazin online Amazon. Compania americană recrutează tinerii specialişti din Moldova în domeniul IT şi marketing. Cei care vor fi angajaţi vor trebui să se mute cu traiul la Iaşi, România. O altă companie din Germania, de asemenea, caută specialişti în domeniul IT, dar care să muncească în țări precum Thailanda sau India.
„Ceea ce căutăm noi acum este
soft engineering, dezvoltare şi testare softing. Aceşti specialişti trebuie să cunoască foarte bine limbajul de programare, electronica, electrotehnica şi, nu în ultimul rând, limba engleză. Sediul nostru central este în Germania. Mai avem un sediu în Thailanda şi unul în India. Deocamdată, nu avem atât de multe solicitări”, ne-a spus Cosmina Lazar, reprezentanta companiei.
De asemenea, se caută şi personal pentru ferme zootehnice din Danemarca. Angajatorii promit salariu motivant, condiții bune de muncă și pachete sociale. Reprezentanţii companiilor spun că oferă locuri de muncă atât pentru cei cu experienţă, cât şi pentru cei fără aceasta, iar angajatorii de peste Prut oferă chiar şi cazare pentru viitorii muncitori.
Deschiși pentru Republica Moldova
„Căutăm ingineri, chimişti, electricieni. Vor trebui să muncească în România. Suntem foarte deschişi pentru studenți din Republica Moldova. Pachetul salarial este mult peste media oferită acum la nivel de ţară şi chiar şi peste media din România şi conţine adiacent şi masă, cazare, transport. Ne vom ocupa noi de toate formalităţile, desigur, după ce vom parcurge partea de interviuri și vor fi selectați. Cerinţa obligatorie este să posede paşaport român”, ne-a spus Liliana Iosif, reprezentanta unei companii din România.
Și în Republica Moldova oferta de angajare este extrem de variată. Banca Națională a Moldovei caută experți financiari, specialiști juridici, economiști și ingineri, o altă bancă vrea să angajeze consilieri multimedia, analiști pentru studii de piață, specialiști în creditare, analiști de management, în timp ce o companie de consulting are disponibile 160 de posturi în marketing, logistică și cercetare de piață.
O ofertă bogată de angajare are la Târgul de Cariere și Ministerul Finanțelor din Republica Moldova.
Companiile oferă posibilitatea de a câștiga salarii pornind de la trei mii de lei până la câteva sute de euro, în funcție de pregătire, experiență și domeniul solicitat.
„Salariul nu este unul fix. Depinde foarte mult de experienţă și poate varia de la o perioadă de început, de training, urmând ca după asta salariul să fie majorat în funcție de performanță”, ne-a spus Daniela Mișin, reprezentanta unei rețele de magazine din capitală.
Tinerii care sunt în căutare de un nou job spun că, totuşi, experienţa în cadrul angajării este un avantaj.
„Aş dori să mă angajez în domeniul economic, vreau să fiu un ajutor de contabil, pentru că am făcut studii, dar de care, nu sunt întrebată, toți cer să am experiență. Aş vrea să acumulez mai multă experienţă, pentru că studiile sunt bune, dar experienţa nu poate fi înlocuită”, ne-a spus Mariana, o tânără care caută un loc de muncă.
Târgul de Cariere este la cea de-a 11-a ediție.