
Foto: salvatorii.ro
Aproape 150 de copii au abandonat şcoala în anul de studii 2016–2017. Datele sunt prezentate de către organele locale de specialitate în domeniul învățământului. Astfel, din numărul total de 289.397 copii cu vârsta cuprinsă între 7-16 ani, în primul semestru al anului de studii 2016-2017 nu au fost școlarizați 115 copii. Cele mai frecvente cauze ale neșcolarizării și abandonului școlar sunt refuzul părinților de a-și trimite copilul la școală, plecarea acestuia cu părinții peste hotare, vagabondajul, starea de sănătate ș. a.
Unul din aceste cauze este şi cel al lui Marin dintr-un sat din raionul Şoldăneşti. Băiatul, în vârstă de 13 ani, este crescut doar de către mamă şi mai are doi fraţi. După ce mama a plecat peste hotare, acesta a început să frecventeze tot mai rar şcoala.
„Rămăsese doar în grija bunicii, dar ştiţi cum sunt copiii de azi? Pe părinţi nu îi ascultă, darmite pe bunei. Le spunea că vine la şcoală, dar hoinărea pe drumuri. După ce am văzut că nu dă ascultare nimănui, chiar eu am fost aceea care am luat legătura telefonică cu părinţii şi le-am spus ce se întâmplă. Acum, deja de câteva săptămâni, vine în fiecare zi la şcoală”, ne spune diriginta băiatului.
Raioanele cu cei mai mulţi copii neşcolarizaţi
Datele prezentate de autoritățile publice locale arată că dintre cei 115 copii neșcolarizați, 27 nu frecventează treapta primară, iar 88 – treapta gimnazială.
Organele de resort susțin că cei mai mulți copii neșcolarizați sunt din raioanele Ștefan Vodă, Cahul, Cimișlia, Rezina, Soroca, Telenești, dar și din municipiile Bălți și Chișinău. În raioanele Briceni, Basarabeasca, Criuleni, Dondușeni, Dubăsari, Cantemir, Fălești, Hâncești, Ialoveni, Ocnița, Șoldănești și Taraclia sunt școlarizați toți copiii.
Dintre cei 148 de elevi care au abandonat studiile în primul semestru al anului școlar
2016-2017, la treapta primară sunt 19 copii, iar la cea gimnazială – 129 de copii.
Cel mai mare număr de elevi care au abandonat studiile se atestă în municipiul Chișinău și Bălți, în raioanele Ocnița, Cantemir, Cahul, Râșcani.
De obicei, potrivit Ministerului Educaţiei, copiii care au abandonat studiile ori sunt în categoria celor care riscă să le abandoneze studiile provin din familii vulnerabile și sărace, familii monoparentale, familii numeroase sau de etnie romă. Ei duc lipsă de atenție și susținere din partea părinților, au un interes scăzut față de carte, au nereușită școlară sau vagabondează.
Opinia sindicatelor
„Această problemă este una destul de îngrijorătoare şi trebuie să fie în vizorul autorităţilor. Odată ce părinţii copiilor au plecat peste hotare şi nu au făcut-o de nevoie, din cauza lipsurilor, primăria, şcoala, statul în general ar trebui să aibă grijă şi să se preocupe de aceşti copii. O soluţie ar fi să plătească suplimentar profesorilor ca să se ocupe cu aceşti copii, să-i ţină sub supraveghere. La noi, nimeni nu vrea să facă nimic, dar toţi îşi fac griji. Şcoala îşi face datoria. A venit copilul, l-a învăţat, a lucrat cu el. Dar trebuie să se muncească suplimentar. Ar fi cazul ca această categorie de copii să fie protejată de către stat”, a spus, pentru ziarul ,,Vocea poporului”, Dumitru Ivanov, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova.