2 October 2024
Chisinau
Social

Stațiunea „Struguraș”, o oază a sănătății și a bunăvoinței

Loading
Social Stațiunea „Struguraș”, o oază a sănătății și a bunăvoinței
Stațiunea „Struguraș”, o oază a sănătății și a bunăvoinței
Vocea poporului

Stațiunea „Struguraș” este amplasată pe malul stâng al râului Nistru, în preajma satelor Cocieri și Molovata Nouă. Distanța până la Chișinău este de 50 km. Toți pacienții care vin aici ca să-și caute de sănătate rămân, în primul rând, impresionați de cadrul natural deosebit, înconjurat de păduri, departe de zgomotul citadin, care le creează o ambianță de liniște și relaxare, un colț de rai.

Am fost întâmpinați de Nina Ursu, care activează aici de 42 de ani. La început, în calitate de asistentă medicală, în 2019 fiindu-i încredințată admi­nistrarea stațiunii „Struguraș”. Ne-a relatat mai întâi despre ofertele și facilitățile de care se pot bucura cetățenii, după care a urmat turul blocurilor de tratament și de cazare.

„Stațiunea „Struguraș” a devenit atracti­vă grație calității înalte a serviciilor presta­te, prețului atractiv și atitudinii binevoitoare a personalului. Toate aceste avantaje i-au determinat pe mulți să ne treacă pragul, oa­meni din toate zonele Republicii Moldova, dar și din alte țări,cum ar fi România, Franța, Italia, Israel ș. a. Stațiunea oferă clienților servicii recreative, punându-le la dispoziție o plajă amenajată, terenuri de sport, sală pentru jocuri (biliard, tenis de masă, șah), un teren de dans, terasă de vară, bibliotecă, acces la internet wireless care este gratuit. Avem o sală de festivități cu 300 de locuri, unde sunt organizate concerte și concursuri. O dată pe săptămână, pacienții pot benefi­cia de excursii cu autocarul sau cu vaporul. Capacitatea de cazare a sanatoriului e de 142 camere, pentru una și două persoane, amplasate în două blocuri hoteliere cu 3 și 5 etaje. Blocul curativ ocupă patru etaje. Blo­curile sunt unite de o galerie, ceea ce cre­ează condiții de tratament confortabil pe durata întregului an. Mai dispunem de cinci căsuțe cu două etaje, adaptate la necesitățile de cazare ale familiilor cu copii, de aseme­nea,  acordăm servicii  medicale și copiilor, începând cu vârsta de patru ani. Anual, la stațiunea noastră vin să-și întremeze sănă­tatea în jur de 5000 de persoane. Un lucru important pe care doresc să-l menționez este că în anul 2023 am reușit să deschidem secția de hidroterapie cu duș circular și dușul Vichy, unic în R. Moldova. Dușurile sunt uti­lizate pentru hidratarea pielii, îmbunătățirea sistemului circulator, limfatic, nervos și re­medierea oboselii cronice. Dușul a fost pro­curat cu ajutorul Oficiului forței de muncă teritorial, beneficiind  de o subvenție de la stat. Prețul total al acestui utilaj este de 500 de mii de lei”, a ținut să ne informeze Nina Ursu.

„Atunci când o persoană ajunge în stațiune, mai întâi de toate, i se face o fișă de observație. Medicul îi oferă o consultație individualizată, după care i se prescrie în fișă procedurile recomandate. Fiecare om e o individualitate, noi îl consultăm minuțios, încercăm să-i oferim cele mai bune soluții. Șase medici și 25 asistente medicale activea­ză la „Struguraș”. Toți am  conștientizat fap­tul că cel mai eficace medicament este atitu­dinea prietenoasă, atenția și căldură cu care medicul își tratează pacientul. Doar după ce pacientul primește atenția cuvenită, medica­mentele și procedurile vor avea efectul mult dorit”, ne-a spus Raisa Cojocari, medicul-șef al stațiunii.

Urmând-o pe Nina Ursu prin blocurile de cazare și cele curative, am discutat și cu pacienții. Pe unii i-am întâlnit în salină, ta­petată cu blocuri de sare aduse din Româ­nia. Cu alții, am stat la o ceașcă de ceai din măceș, la care se oferă și brânză de vacă, re­mediu gen  „Struguraș”, cu efecte miraculoa­se asupra bolilor de ficat, remediu testat de mii de pacienți.

„Am venit din Chișinău împreună cu soția și cu feciorașul. Vreau să vă spun că aici ne simțim foarte bine. Ne-au cucerit liniștea din jur, ofertele diverse și, bineînțeles, profesi­onalismul, căldura medicilor. Atmosfera ne face să uităm de toate durerile. Avem mari șanse să ne întoarcem acasă mai sănătoși, mai plini de viață”, și-a exprimat gratitudinea Gheorghe Topală.

Eugenia Teslari din Bălășești, raionul Sân­gerei, fostă asistentă medicală: „Am aflat de „Struguraș” de la o prietenă. Am mai fost la un sanatoriu, dar aici îmi place cel mai mult. Procedurile sunt făcute de medici profesioniști. Îmi place foarte mult tot ce se face atât pentru sănătate, cât și pentru re­creere”.

Ecaterina  Sandulescu, din satul Holercani, ne-a mărturisit că se află la „Struguraș” pen­tru a doua oară: „Toate procedurile de care am beneficiat m-au ajutat să scap de dureri, iar mesele bogate îmi amintesc de mâncarea de acasă. Salina m-a făcut să uit ce înseamnă boli respiratorii. Suntem tratați de un minu­nat colectiv de profesioniști, întotdeauna la înălțime”.

 

Sindicatele, un fidel apărător al angajaților

Cum e și firesc pentru o instituție unde muncesc oameni cu dăruire, activează și o organizație sindicală primară, care este par­te a Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”. În fruntea organizației se află Diana Goja, care mai deține și funcția de asistentă medicală superioară:

„În calitate de lider sindical, trebuie să apleci urechea la toate nevoile membrilor de sindicat, pentru a le apăra drepturile și inte­resele. Toți angajații instituției noastre sunt membri de sindicat. Sunt foarte recunoscă­toare conducerii Federației „Agroindsind”, care ne patronează. Cu Vasile Mămăligă, președintele Federației, avem o colaborare fructuoasă. Împreună reușim să facem viața  membrilor de sindicat mai interesantă. De sărbători, fie că este vorba despre sărbă­torile de iarnă, pascale, profesionale, Ziua Internațională a Femeii sau de alte evenimen­te, salariații au parte de diferite cadouri sau de premii bănești. Copiii angajaților, în fieca­re vară, au posibilitatea să se odihnească în taberele ce aparțin CNSM. De asemenea, toți angajații noștri, odată pe an, se bucură de 10 zile de reabilitare a sănătății la stațiunea „Struguraș”. Toate aceste lucruri sunt posibile pentru că avem o colaborare constructivă și cu administrația stațiunii. Inițiativele noastre de a face viața salariaților mai interesantă, mai plină de sens sunt mereu susținute de Nina Ursu”.

Drept confirmare, doresc să menționez că, în ziua de 20 octombrie, când am vizitat stațiunea, pacienții au fost invitați la un con­cert la care au evoluat artiștii Mariana Șura și Vasile Pascaru. A doua zi, angajații erau invitați la o excursie la Cetatea Tighina.

Vasile Mămăligă, președintele Federației „Agroindsind”, ne-a relevat: „Stațiunea „Struguraș” este o instituție de întremare a sănătății cunoscută nu numai în Republi­ca Moldova, dar și peste hotare. Cea mai mare realizare este  că „Struguraș” a reușit să unească cele două maluri ale Nistrului. Aici activează în înțelegere și pace specialiști de pe ambele maluri ale râului. Deși e o instituție de succes, stațiunea „Struguraș” se confruntă și cu unele probleme regreta­bile. Una dintre ele este vama de la Dubă­sari. Sunt cazuri, deși în ultimul timp mai rar, când vameșii cer de la cetățenii care doresc să viziteze localitățile din stânga Nistrului, inclusiv stațiunea „Struguraș”, să prezinte Cartea verde. O altă problemă se referă la costul biletelor de tratament care sunt re­partizate de Casa Națională de Asigurări So­ciale, unde nu sunt incluse și cheltuieli pen­tru dezvoltarea stațiunii. A treia problemă o constituie salariile. Din cauza că ele sunt sub nivelul așteptărilor, mulți specialiști pleacă, iar alții nu doresc să se angajeze. Acum, la stațiune lucrează 125 de angajați, în timp ce e nevoie de 165. Cu toate acestea, mă bucur să menționez că în anul 2022, datorită efor­turilor conducerii stațiunii și a sindicatelor, 25 la sută din venituri au fost repartizate pentru salariul al 13-lea, respectiv, 50% – pentru  dezvoltarea instituției. Noi vom face tot posibilul ca stațiunea „Struguraș” să prospere și să devină o oază a sănătății”.

 

Stațiunea „Struguraș” prestează tratament balneo-sanatorial  pacienților care suferă de boli endocrine, de nutriție și metabolism; boli ale sistemu­lui nervos periferic; ale aparatului circular; aparatului respirator, aparatului digestiv; afecțiuni ale pielii și țesutului celular subcutanat; maladii ale sis­temului osteo-articular, ale mușchilor, țesutului conjunctiv; ale aparatului genito-urinar; sechele ale leziunilor traumatice.

Totodată, pacienții pot beneficia de servicii şi proceduri curative: nămol galvanic; tratament cu argilă; aplicații cu parafină și ozocherită; băi cu perle, salvie, terebentină, emulsie de terebentină, sare de mare, bisofit, duș subac­vatic; fizioterapie; masaj manual; irigații intestinale și microclisme; inhalații; haloterapie; dietoterapie; fitoterapie; gimnastică curativă; gimnastica în sa­lină, saună finlandeză; bazin; jacuzzi; aromaterapie; apă minerală; enotera­pie (tratament cu vin); terapie  prin vacuum gradient.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand