În pofida faptului că în majoritatea țărilor europene vaccinarea se desfășoară în ritm alert (la noi, din păcate, nici nu se știe sigur când va începe aceasta), unele țări au instituit restricții dure, închizându-și, practic, granițele pentru multe state aflate în lista „neagră” sau instituind restricții drastice, inclusiv 10 zile de carantină în hoteluri cu rezervări prealabile.
Bineînțeles, țara noastră nu putea rămâne deoparte și impasibilă în legătură cu situația generală din regiunea europeană. Drept urmare, starea de urgenţă în sănătate publică în Republica Moldova se prelungește până în data de 15 aprilie 2021, cu posibilitatea revizuirii acesteia. Decizia a fost aprobată luni de Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP), care constată că situaţia epidemiologică rămâne a fi nefavorabilă.
În săptămâna a șase din 2021, comparativ cu săptămâna a cincea din 2021, numărul de cazuri a crescut cu 17,9%. În ultimele două săptămâni, în nouă teritorii se atestă codul portocaliu (Cahul, Căușeni, Dondușeni, Fălești, Rezina, Râșcani, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni), iar în celelalte 29 de teritorii se atestă codul roșu de alertă.
CNESP a instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2. Una dintre acestea vizează activitatea centrelor comerciale din țară, care este sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie curent. Din această zi se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.
Totodată, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, în această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.
Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul public municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare. Agenții economici care activează în spații închise vor trebui să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator/4 metri pătrați de suprafață comercială liberă, suprafața disponibilă fără echipamente comerciale.
Totodată, angajații autorităților administrative centrale subordonate Guvernului vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30, cu revizuire ulterioară, în funcție de situația epidemiologică. Pentru moment, CNESP menține regimul actual de studii, dar va monitoriza riguros evoluția numărului de infectări, în vederea examinării posibilității de a reveni la regimul on-line de studii în instituțiile de învățământ.
Deocamdată, pe frontul pentru combaterea pandemiei nimic bun. Noi însă suntem optimiști că vom scăpa, odată și odată, de această năpastă.