25 iunie 2024
Chisinau
Sanatate

Starea de urgență în sănătatea publică se prelungește până la 15 aprilie

Loading
Sanatate Starea de urgență în sănătatea publică se prelungește până la 15 aprilie
Starea de urgență în sănătatea publică se prelungește până la 15 aprilie
esp.md

În pofida faptului că în majorita­tea țărilor europene vaccinarea se desfășoară în ritm alert (la noi, din păcate, nici nu se știe sigur când va începe aceasta), unele țări au instituit restricții dure, închizându-și, practic, granițele pentru multe state aflate în lista „neagră” sau in­stituind restricții drastice, inclusiv 10 zile de carantină în hoteluri cu rezervări prealabile.

Bineînțeles, țara noastră nu putea rămâne deoparte și impasibilă în legă­tură cu situația generală din regiunea europeană. Drept urmare, starea de urgenţă în sănătate publică în Repu­blica Moldova se prelungește până în data de 15 aprilie 2021, cu posibilitatea revizuirii acesteia. Decizia a fost apro­bată luni de Comisia naţională extra­ordinară de sănătate publică (CNESP), care constată că situaţia epidemiologi­că rămâne a fi nefavorabilă.

În săptămâna a șase din 2021, com­parativ cu săptămâna a cincea din 2021, numărul de cazuri a crescut cu 17,9%. În ultimele două săptămâni, în nouă teritorii se atestă codul portoca­liu (Cahul, Căușeni, Dondușeni, Fălești, Rezina, Râșcani, Soroca, Ștefan Vodă, Ungheni), iar în celelalte 29 de teritorii se atestă codul roșu de alertă.

CNESP a instituit măsuri suplimen­tare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2. Una dintre acestea vizează activitatea cen­trelor comerciale din țară, care este sistată în zilele de week-end, începând cu 17 februarie curent. Din această zi se restricționează și activitatea piețelor comerciale, care vor fi deschise doar în zilele de marți, joi și sâmbătă, cu excepția piețelor agricole.

Totodată, a fost redus numărul ad­mis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie pu­blică, de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne inter­zisă. De asemenea, în această perioadă se va interzice activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică a decis și limitarea numărului de pasageri în transportul public municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarca­re. Agenții economici care activează în spații închise vor trebui să asigu­re aflarea concomitentă în interior a consumatorilor, în baza normativului 1 vizitator/4 metri pătrați de suprafață comercială liberă, suprafața disponibilă fără echipamente comerciale.

Totodată, angajații autorităților administrative centrale subordonate Guvernului vor continua activitatea în baza unui regim special de muncă de la 7:30 până la 16:00 și pauza de masă de la 12.00 până la 12:30, cu revizuire ulterioară, în funcție de situația epi­demiologică. Pentru moment, CNESP menține regimul actual de studii, dar va monitoriza riguros evoluția numă­rului de infectări, în vederea exami­nării posibilității de a reveni la regi­mul on-line de studii în instituțiile de învățământ.

Deocamdată, pe frontul pentru combaterea pandemiei nimic bun. Noi însă suntem optimiști că vom scăpa, odată și odată, de această năpastă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand