25 iulie 2024
Chisinau
Social

Stagiul de cotizare pentru ieşirea la pensie a bărbaţilor, majorat cu şase luni

Loading
Social Stagiul de cotizare pentru ieşirea la pensie a bărbaţilor, majorat cu şase luni
Stagiul de cotizare pentru ieşirea la pensie a bărbaţilor, majorat cu şase luni
pensionari

Foto: deschide.md

 

Stagiul de cotizare necesar pentru obţinerea de către băr­baţii din ţara noastră a dreptului de a beneficia de pen­sia completă pentru limită de vârstă s-a majorat, de la 1 iulie curent, cu şase luni şi este în prezent de 33 de ani, au anunţat reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări Sociale.  

 

Potrivit unor modificări operate în Legea privind pensiile de asi­gurări sociale de stat, începând cu 1 iulie 2011, stagiul de cotizare ne­cesar bărbaţilor la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă va creşte anual cu şase luni, până când va ajunge la 35 de ani. La acel moment, stagiul complet de cotizare pentru stabilirea pensiei pentru limita de vârstă la bărbaţi constituia 30 de ani.

În timp ce stagiul de cotizare pentru bărbaţi se majorează anual cu şase luni, pentru femei, acesta rămâne neschimbat. Astfel, pentru calcularea pensiei depline pentru limită de vârstă, femeile trebuie să confirme un stagiu de cotizare de 30 de ani.

În acelaşi timp, pentru stabilirea pensiei parţiale, atât pentru băr­baţi, cât şi pentru femei, este nevoie de confirmarea unui stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani.

În ţara noastră, vârsta de pensionare este de 57 de ani pentru fe­mei, iar pentru bărbaţi – de 62 de ani.

De menţionat că reprezentanţii lucrătorilor moldoveni au solici­tat, anterior, în cadrul unui miting desfăşurat cu participare masi­vă din partea sindicaliştilor, anularea prevederilor legale ce ţin de majorarea de la 30 până la 35 de ani a stagiului de cotizare pentru dreptul la o pensie completă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand