![munca-fortata](https://vocea.md/wp-content/uploads/2014/02/munca-fortata.jpg)
Foto: meduza.io
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
![]() |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Stabilirea zilei de muncă parţiale
|
Sunt angajată cu un program de muncă de opt ore pe zi. Întrucât îmi este bolnav copilul, aș dori să lucrez numai câte o jumătate de zi. Cum pot să obțin un asemenea regim de muncă?
Vera Cozma, Bălți |
Aspectele principale ale acestei probleme sunt reglementate de art. 97 din Codul muncii. Astfel, la rugămintea dumneavoastră (cererea scrisă), dacă vârsta copilului nu este mai mare de 14 ani, angajatorul, potrivit normei indicate mai sus, este obligat să vă stabilească ziua de muncă parțială, cu o durată mai mică de opt ore pe zi. Mai mult decât atât, în asemenea caz, poate fi stabilită și săptămâna de muncă parțială. Perfectarea regimului timpului de muncă parțial se efectuează prin semnarea de către părți a unui acord suplimentar, anexat la contractul individual de muncă, ce este parte integrantă a acestuia, conform art. 68 din Codul muncii.
Cât privește retribuirea muncii în condițiile timpului de muncă parțial, aceasta (retribuirea) se efectuează proporțional timpului efectiv lucrat sau în funcție de volumul lucrului făcut.
Un alt aspect al problemei în cauză constă în faptul că activitatea în condițiile timpului de muncă parțial nu implică limitarea drepturilor salariatului privind calcularea vechimii în muncă, inclusiv a stagiului de cotizare, cu excepția cazurilor prevăzute de legislație, durata concediului de odihnă anual sau a altor drepturi de muncă.
Totodată, stagiul de cotizare, potrivit art. 6, alin. (2) din Legea nr. 156/1998, în cazul în care valoarea anuală a cotizațiilor achita-te este mai mică decât valoarea anuală a cotizațiilor calculate din salariul minim pe țară, stabilit de legislație, stagiul de cotizare se calcu-lează proporțional sumei achitate.
Garanții pentru persoanele alese în structurile sindicale
|
Activez în calitate de președinte al unui comitet sindical fără a fi eliberat de la locul de muncă de bază. Deseori sunt invitat să particip la seminare, conferințe convocate de conducerea sindicatelor și trebuie să lipsesc de la serviciu. Ce garanții prevede legea în acest sens?
Gheorghe Braicu, Orhei |
Art. 33 din Legea sindicatelor prevede anumite garanții pentru persoanele alese în organele sindicale și neeliberate de la locul de muncă de bază. Și anume, pentru îndeplinirea obligațiilor obștești în interesele membrilor de sindicat, în perioada participării la adunările sindicale, la învățământul sindical, seminarele, congresele și conferințele convocate de sindicate, participanții, membrii organelor elective sunt eliberați de la locul de muncă de bază, păstrându-li-se salariul mediu. Același articol din Legea sindicatelor stabilește ca membrilor organelor sindicale elective neeliberate de la locul de muncă de bază li se acordă până la patru ore de lucru pe săptămână pentru a-și îndeplini obligațiile sindicale, păstrându-li-se salariul mediu. Durata concretă a timpului de lucru pentru îndeplinirea obligațiilor sindicale se stabilește în contractul de muncă. Astfel de garanții pentru persoanele alese în organele sindicale și neeliberate de la locul de muncă de bază sunt prevăzute și de art. 387 din Codul muncii.