Circa 4000 de cadre științifico-didactice și cercetători vor beneficia de sporuri salariale majorate, în urma modificării cadrului legal privind remunerarea personalului din instituțiile de învățământ superior care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică. Decizia a fost aprobată de Cabinetul de miniștri recent.
Astfel, sporul lunar pentru titlul de doctor habilitat sau profesor universitar va crește de la 1100 de lei la 4500 de lei, iar pentru titlul de doctor în științe sau conferențiar universitar – de la 600 de lei la 4000 de lei. Pentru titlul științific sau științifico-didactic, sporul salarial se acordă proporțional timpului lucrat, inclusiv în cazul în care personalul din universități exercită prin cumul funcția științifico-didactică sau științifică suplimentar unei norme de bază. Astfel, salariile vor fi majorate cu peste 20%, iar cuantumurile acestora pentru o normă vor ajunge până la 21400 de lei pentru un post de profesor universitar și la 19960 de lei pentru un post de conferențiar universitar, cu includerea sporului pentru performanță de 10%.
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a subliniat importanța acestui pas pentru viitorul educației din Republica Moldova. „Este un semnal clar că vrem să facem universitățile din țară mai atractive, atât pentru profesori, cât și pentru tineri. Sporurile majorate nu sunt doar o măsură de echitate, ci și o investiție în competitivitatea sistemului nostru de învățământ. Ne dorim ca tinerii să aleagă să studieze acasă, alături de profesori motivați și apreciați la justa lor valoare”, a menționat ministrul.
Sindicatele din educație susțin că sporurile aprobate de Guvern constituie o inițiativă mai veche de-a lor, care bucură, dar nu este în măsură să rezolve toate problemele din sistem și că mai e de lucru pentru a aduce nivelul salariilor la cele care să asigure un trai decent.
„Nu rezolvă toată problema această mișcare. Adică e un pas înainte, dar atunci când vom ajunge ca salariul mediu din educație să fie egal cu acel din economie, atunci cel puțin va fi vorba de o echitate. Deocamdată, din păcate, salariile din domeniu nu sunt atractive. Nu sunt atractive nici pentru tinerii specialiști, nici pentru cei care ar trebui să urmeze facultățile pedagogice”, a menționat Ghenadie Donos, liderul FSEȘ.
Această măsură vine să sprijine eforturile de motivare a cadrelor universitare și de consolidare a domeniilor cercetării și inovării, contribuind la menținerea competitivității și calității învățământului superior din Republica Moldova.
Hotărârea va intra în vigoare la 1 septembrie 2025. În total, de aceste majorări vor beneficia 2470 de cadre științifico-didactice și 1487 de cercetători.
Totodată, inițiativa va elimina discrepanțele între nivelul de salarizare din învățământul general și cel profesional tehnic și cel al cadrelor didactice din învățământul superior.