Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare preconizează un şir de măsuri care ar contribui la îmbunătăţirea rezultatelor activităţii economice a unităţilor agricole. Aceste măsuri vor urmări soluţionarea unor probleme precum cea a comercializării produselor. „Tentativele de monopolizare, speculaţiile sunt întotdeauna atractive pentru cei care vor să se folosească de situaţia complicată a producătorilor agricoli atunci când aceştia au multă producţie”, a declarat, recent, la o conferinţă de presă ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.
În acest scop, ministerul intenţionează să majoreze în 2014 volumul subvenţiilor acordate pentru construcţia elevatoarelor şi a silozurilor moderne. Elevatoarele vechi care sunt utilizate în prezent consumă foarte multă energie şi, de aceea, nu este convenabil pentru producătorii agricoli să-şi stocheze cerealele la întreprinderile respective, a constatat Vasile Bumacov.
O altă prioritate pentru anul viitor va fi subvenţionarea mai esenţială a procurării şi instalării fabricilor de producere a sucurilor din fructe. Ministrul a explicat că ţara noastră dispune de producători mari de struguri, mere şi piersici, care nimeresc într-o situaţie foarte dificilă atunci când obţin roade bogate. Astfel, dacă nu reuşesc să vândă, spre exemplu, piersicii în câteva zile, nu mai au ce face cu ei. În acelaşi timp, în prezent, pot fi achiziţionate instalaţii de dimensiuni relativ mici, dar cu o capacitate foarte mare de producere a sucurilor şi gemurilor.
Marii producători agricoli sunt decişi să procure mici fabrici de producere a sucurilor |
Vasile Bumacov a mărturisit că această idee nu este doar a ministerului, ci a fost discutată cu cei mai mari producători agricoli, care sunt decişi să achiziţioneze mici fabrici de producere a sucurilor. Oficialul s-a declarat convins că aceşti procesatori îşi vor găsi cumpărătorul, deşi preţul de cost al produselor realizate de întreprinderile mari este mai mic. „Avantajul fabricilor cu o capacitate mai redusă de procesare constă în aceea că, în realitate, consumatorul are mai multă încredere în acestea”, a argumentat vorbitorul.
Acesta a făcut o paralelă cu vinăriile mici, unde, în opinia sa, este mai simplu pentru cumpărători să menţină relaţii cu producătorul, să cunoască mai bine tot ce se întâmplă acolo. „În prezent, avem vinuri care sunt cumpărate integral din Republica Moldova de agenţi economici chinezi, iar noi ne-am dori să rămână ceva din acestea şi în ţara noastră”, a menţionat ministrul. El a specificat, în acest context, că statul va susţine în continuare procurarea şi instalarea fabricilor mici de producere a vinului de origine controlată.
Situaţia cu care se confruntă producătorii de fructe este carateristică şi cultivatorilor de cartof, care în 2012 au avut de suferit din cauza supraproducţiei. „Dacă aveam câteva linii de fabricare a cartofului free şi îngheţat, nu trebuia să importăm acum aceste produse din Polonia şi din Ucraina pentru toate restaurantele”, a remarcat ministrul. În aceste condiţii, şi fabricile de procesare şi îngheţare a cartofului se vor număra printre priorităţile pentru care vor fi acordate subvenţii.
Fără fluctuaţii ale preţurilor
O altă activitate care va fi stimulată prin acordarea de subvenţii va fi cea de iniţiere a prelucrării soiei. Vasile Bumacov a dar drept exemplu de economie nechibzuită faptul că, în prezent, soia cultivată în Republica Moldova, care, potrivit lui, este, practic, organică şi de o calitate foarte înaltă, este exportată la un preţde şase lei/kg. În acelaşi timp, fabricile avicole autohtone importă şrot de soia cu 11-12 lei/kg. „Este necesar să găsim un investitior care să proceseze soia în RM, ca să nu avem asemenea distorsionări de preţuri”, a accentuat Vasile Bumacov.
Printre obiectele care vor beneficia de subvenţii vor mai fi liniile de răcire, sortare şi ambalare. „Dacă întreprinderile din ţara noastră vor dispune de capacităţi suficiente de procesare, nu vom mai avea fluctuaţii atât de mari ale preţurilor”, a conchis ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
Perfecţionarea cadrului legislativ
În acelaşi timp, Ministerul Agriculturii şi Industiriei Alimentare preconizează să depună eforturi şi în direcţia perfecţionării cadrului legislativ. „Sper ca până la finele anului să fie adoptate un şir de legi şi acte normative, care ne vor ajuta foarte mult să descătuşăm sectorul agricol”, a menţionat Vasile Bumacov
O lege absolut necesară pentru a avea un potenţial mare la export şi cheltuieli mult mai mici la procurări este cea privind grupurile de producători agricoli şi asociaţiile lor. Aceasta va încuraja asocierea fermierilor, inclusiv prin intermediul programelor de subvenţionare.
O altă măsură de ordin legislativ se referă la liberalizarea importului de motorină în situaţia în care problema ce ţine de asigurarea fermierilor cu acest tip de combusitbil le dă mari bătăi de cap factorilor de decizie. „Nu este un lucru simplu şi eu vă asigur că nu fiecare producător agricol va merge să importe motorină. Avem asociaţii agricole puternice care îşi pot permite să facă acest lucru. Ele se vor conforma regulilor şi vor achita toate taxele la hotar. Dacă vor putea negocia la rafinărie un preţmai bun, este mai bine să poată importa”, a specificat Vasile Bumacov.
Printre modificările legislative preconizate se numără şi excluderea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la importul tehnicii agricole. În prezent, taxa în cauză este restituită, dar acest proces este dificil şi generează multiple probleme. În viziunea ministrului, simplificarea acestei proceduri va facilita procesul de mecanizare a sectorului agricol.
Micşorarea TVA în agricultură
Factorii de decizie discută în prezent şi posibilitatea revenirii la taxa pe valoare adăugată de opt la sută în agricultură. Cu referire la acest aspect, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „Agroindsind”, Sergiu Bernevec, a menţionat că majorarea până la 20 la sută a tvaîn agricultură a fost o măsură extrem de nepopulară. Potrivit lui, ţările din regiune, dimpotrivă, micşorează această taxă. Mai mult, şi sindicatele, şi patronatele, şi asociaţiile producătorilor s-au pronunţat întotdeauna contra acestei măsuri, care nu se îndreptăţeşte nici sub aspect financiar şi nici economic, a mai apreciat Sergiu Bernevec.
Autorităţile publice preconizează, de asemenea, introducerea unui impozit consolidat în agricultură, elaborarea unor prevederi pentru igienizarea terenurilor agricole, precum şi acordarea permisiunii privind utilizarea, în anumite condiţii, pentru irigare a resurselor subterane de apă.
Veşti buneRevenirea la TVA de opt la sută în agricultură Republica Moldova ar putea reveni la cota de opt la sută a taxei pe valoare adăugată în agricultură. Guvernul a aprobat recent un proiect de lege în acest sens. Proiectul prevede că producătorii agricoli vor achita tvaopt la sută la zahărul din sfeclă importat sau livrat pe teritoriul Republicii Moldova. Aceeaşi cotă de tvava fi achitată la producţia de fitotehnie, horticultură şi zootehnie.În prezent, producătorii agricoli achită tva de 20 la sută, dintre care 12 la sută sunt restituite, însă procedurile în acest sens generează întârzieri, precum şi un şir de probleme care nemulţumesc agricultorii. Cota standard de 20 la sută a fost introdusă pe 1 ianuarie 2013, iar organizaţiile de fermieri susţin că acest lucru a dus la reducerea competitivităţii produselor agricole autohtone pe piaţa internă în raport cu cele importate. |